Снимка: архив, БТА
fallback

Ние сме шокирани, разтревожени и възмутени от безотговорните коментари на министър-председателя. Те представляват сериозна и директна заплаха за всички, работещи в медиите. Смятахме, че разследванията на тайните служби върху печата и журналистите принадлежат на миналото и на ерата на Студената война.

Това се казва в специално съобщение на Международната организация "Репортери без граници", публикувано днес в официалния им сайт.

Повод за тяхното възмущение са думите на премиера Бойко Борисов спрямо българските журналисти. Давайки коментар на 5 февруари за скандала „Буда“, министър-председателят заяви, че е много лесно да се "спретнат" такива дела с думите: “Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички журналисти“.

„Борисов е европейски лидер. При никакви обстоятелства той не би трябвало да одобрява използването на секретни служби за съставянето на досиета или подслушването на журналисти. Той е живял в епохата на съветския контрол и трябва да осъзнае, че подобни коментари изпращат тревожен сигнал до всички медии, които в момента се чудят какви заключения да си направят от тях“, се казва още в съобщението на "Репортери без граници".

Международната организация настоява Борисов да се извини публично за грешката си, ако става въпрос за езиков гаф. Ако ли не – тогава институциите на Европейския съюз трябва да преценят дали подобни коментари са съвместими с позицията му на един от 27-те висши  ръководители в ЕС.

Oще по темата

„Когато Борисов стана министър-председател, той каза, че медийната свобода е един от неговите приоритети и обеща мащабни реформи, но твърде малко е реализирано. Неговото поведение ще има катастрофални последици не само в България, но и на Балканите. Много действащи лица ще видят в това официална подкрепа за практики с мафиотски характер. Как да искаме от балканските кандидат членки на ЕС безукорно поведение, когато техният най-близък съсед ги подтиква към противоположно повдение?", се посочва в изявлението.

„Повече от всякога се нуждаем от примерно поведение в Европейския съюз. България е на 87 място за 2013 година в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите – най-ниската позиция на страна членка от Европейския съюз. За съжаление Борисов потвърди страховете ни и директно допринася за поддържането на несигурна и опасна среда за журналистите“, категорични са от „Репортери без граници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

в ЕС БУДА Е мъртав

преди 11 години

"Да се чуе от устата на първата политическа личност на България независимо от нейния цвят, че би могло да се правят досиета и да се използват тайните служби срещу пресата - такава декларация е невъзможна от един премиер на страна-членка на ЕС. Ние сме разтревожени, защото това е потресаващ сигнал в страна, която е много зле в класацията за свободата на словото". Това казва в интервю за "Хоризонт" директорът на брюкселския клон на "Репортери без граници" Оливие Базил.Преди два дни премиерът заяви: "Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките. Днес мога да разпоредя на слу

135

Анонимен

преди 11 години

СЕГА искам да му чуя оправданията на КОМУНИСТЪТ,КУЧЕТО БОКО

134

bg

преди 11 години

I PLATENITE JYRNALIS4ETA MLAKNAXA OT KAK SATNI6KO SE IZLOJI I SEGA NEMA KOI DA IM OBE6TAE PARI4KI DA BALVAT KOMPROMATI PO ADRES NA GERB I BOIKO ..MAI PREDIZBORNATA IM KOMPANIA RUXNA MNOGO RANO I NEZNAM 6TO NE POISKAT VOT NA NEDOVERIE AAAAA.....NEZNAETE A..AMI ZA6TOTO GERB 6TE GLASUVAT ,,ZA,, I TOGAVA ..IZBORI A GI E STRAX 4E TOTALNO 6TE GI ZAGUBIAT A S TOVA ..ZBOGOM PARLAMENTARNO STOL4E .....XA XA

fallback