Андрей Слабаков. Снимка: Булфото

С „тиха приказка“ започна днешния протест срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Причината беше, че началото на събитието бе насрочено за 15.00 часа, а по закон от 14.00 до 16.00 часа не бива да се вдига силен шум.

Около 1000 души се събраха днес пред парламента, за да поискат тютюневият дим отново да влезе в заведенията. Сред протестиращите се забелязаха Андрей Слабаков, поп певицата Мариана Попова, представители на ресторантьорския бизнес, които бяха подкрепени от хора от различни краища на страната, сред които Ямбол и Монтана. Впечатления направиха и красиви момичета със силен грим и обилно топирани прически.

Слабаков определи сега действащото законодателство за тютюнопушене като „тотално фашистко“. По негови думи единствените, които печелят от този закон, са наркокартелите.

Слабаков все пак беше категоричен, че изобщо не се говори за вдигане на забраната в галерии, библиотеки и други обществени места, а само за разделяне на помещенията. „Направихте достатъчно закони за вас. Сега направете закони за на.“, обърна се режисьорът към депутатите.

НАС се казва и сдружението, което са основали, за да се борят за либерализация на забраната за тютюнопушене. По негови думи сега действащото законодателство е „грозно, унизително и просташко“ за пушачите.

Той даде пример с Швейцария и Германия, където се пуши на обществени места, и припомни, че Швейцария каза „Не“ на пълната забрана на референдум. Слабаков призова да се провеждат обществени дебати, когато в Народното събрание се гласуват закони.

Кинаджията беше категоричен, че движението му няма да спре само със закона, забраняващ тютюнопушенето на обществени места, а следващото нещо, с което се заема, е законът за топлофикация, електроразпределение и т. н. Той за пореден път обясни, че забраната за тютюнопушене за първи път е била лансирана от Хитлер: „Той не е успял. Съжалявам, че демократична България успя“.

„Всички имат право на избор“, заяви и певицата Мариана Попова. По нейни думи законът нарушава чувството за свобода и връща България към комунизма. Певицата беше категорична, че винаги може да се намери баланс. „Всичко трябва да се случва доброволно, да имаме право на избор“, допълни тя. Всички протестиращи се обединиха около тезата, че тоталната забрана за тютюнопушене насажда разделение в обществото.

„Тихата приказка“, с която започна протеста, беше именно на тази тема. Протестиращите риторично попитаха какво ще последва: Разделение на мъже и жени, на ниски и високи, на по-силни и по-слаби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase