Учение за справяне с нефтен разлив. Снимка: архив, БулФото

Международната Морска трудова конвенция ще влезе в сила тази година и след август акцентът ще падне върху проверките за условията за живот и работа на борда на корабите, съобщи  началникът на "Морска администрация" - Варна капитан Валентин Енчев.

Той отчете, че през миналата година служителите на ведомството са задържали общо 11 кораба зарази лошо техническо състояние. При проверки са регистрирани 28 случая на наличие на сяра в корабно гориво. Плавателните съдове, хванати в нарушение, не са български. Наложени са им санкции за общо 197 200 лева.

През годината от регистъра на администрацията са били заличени 85 български кораба заради лошо техническо състояние. Няма случаи на отписани кораби, за да бъдат регистрирани под чужд флаг.

Енчев отчете, че в регистъра на администрацията са вписани общо 253 джета и 56 водни бази за атракции. Водените на отчет кораби са 152, от които само четири с голям тонаж.

В бъдеще за спасителни акции в морето администрацията ще разчита и на помощта на Военноморските сили. Предстои подписване на специално споразумение между Изпълнителната агенция и военните.

През тази година на традиционното военноморско учение "Бриз" ще бъде отработено търсене и спасяване на пострадали при инцидент с пасажерски кораб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase