Снимка: Булфото

Съдебната система ще върне доверието, когато магистратите разберат, че трябва да се отчитат пред обществото и започнат да излизат с лицата и имената си пред хората, коментира в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Програмата за развитие на съдебната система Велислава Делчева.

В момента съдебната система няма лице, тя е нещо непознато, което гражданите не могат да видят и пипнат. Няма как да имаш доверие в нещо, което не познаваш, каза Делчева. Крайно време е магистратите да не се крият и в някои случаи да скромничат, а да се представят пред обществото с работата и резултатите, каза Делчева.

Съдебната реформа не трябва да е самоцел и отдавна магистратите трябваше да разберат, че тя се прави заради гражданите, че тяхната работа е подчинена на обществените изисквания и трябва да се отчитат пред обществото, коментира експертът. Само оценката, дадена от гражданите може да покаже дали съдебната реформа е поела в правилната посока, коментира Делчева.

Според нея всички представители на съдебната система дължат по-висок обществен пример и в професионалния, и в личния си живот. Фигурите, които заемат най-високите служебни длъжности имат и допълнителен ангажимент. Те трябва да отстояват и бранят имиджа както на системата, така и на отделните нейни членове във всички случаи на неоснователни нападки към тях. Тяхното бездействие в този смисъл е най-пагубно, смята Делчева."В съдебната система има по-скоро активност.

Очаквах магистратите сами да намерят различни форми, с които да чистят къщичката от негативните явления в системата, да демонстрират нетърпимост към тях. Все още, обаче, у тях се е загнездила някаква толерантност и се усеща криворазбрано чувство на колегиалност, дори и в случаи, когато става въпрос за неетично или престъпно поведение на магистрати и известни на всички корупционни практики", каза Делчева. Съдебната система вече определи приоритетитеи смятам, че трябва да следва темите, които са зададени от нея - разрешаване на проблемите с натовареността, атестирането, дисциплинарната практика, коментира експертът. Напоследък наблюдаваме и проблеми, свързани с остаряла материална база и техника, която ще е необходима, ако искаме да има работещо електронно правосъдие, добави Велислава Делчева.

Според експерта 2012 е изборна година - като се започне с избора на инспектори от края на 2011 г., на членове на Висшия съдебен съвет и се стигне до избора на новия главен прокурор. Поради това, през цялата година се разместваха различни пластове в съдебната система. Това предизвика поредица от трусове, но недоведе до същински резултати.

За това спомогна липсата на управленски капацитет в предишния състав на Висшия съдебен съвет и най-вече двойният аршин, който приложи по отношение дисциплинарните наказания на различни магистрати, смята още Делчева.

На въпрос кой срива имиджа на съдебната власт, експертът коментира: " Простичко е - самите магистрати.
Всеки представител на съдебната власт има ангажимент със своето поведение да изгражда имиджа на съдебната власт. И точно както всеки магистрат може да направи достатъчно, за да бъде системата уважавана, така може и да се постави в ситуация, с което да създаде чувствителна вреда на имиджа на системата като цяло.
Всички представители на системата дължат по-висок обществен пример и в професионалния, и в личния си
живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase