Снимка: БТА
fallback

От ЦИК апелират гласоподавателите да отправят запитванията си до Районните избирателни комисии и до ЦИК, но не и да ползват тел. 112, тъй като той е за спешни повиквания. Това каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Той отбеляза, че в ЦИК постъпват много запитвания от хора, които търсят избирателната си секция, тъй като някои са установили, че секцията не е място, където са гласували досега.

Кметът на общината е този, който 55 дни преди изборния ден или референдума определя адресите на секциите и има възможност да ги промени, заради по-добра организация на гласуване, отбеляза Троянов.

Гласоподавателите могат да направят справка чрез интернет страницата на всяка община, на страницата на ГД ГРАО - чрез ЕГН или адрес на пребиваване. Също така гражданите могат да изпратят своето ЕГН чрез SMS на тел. 18 429, който е единен за трите мобилни оператора, както и на безплатния номер 080014726.

Голяма част от сигналите са свързани с фирмите, които извършват превозване на хора с увреждания или на възрастни хора. Тази информация може да бъде намерена на интернет страницата на общините, а за София телефоните на фирмите, които обслужват гражданите се намират на страницата на ЦИК.

При това гласуване върху бюлетината не се полага печат, защото не се гласува с интегрална бюлетина, както е за президентските и местни избори, каза още говорителят.

В Комисията са постъпили няколко жалби, свързани с решения на 24 и 25 РИК. Представители на инициативен комитет и на наблюдатели са искали да присъстват след приключване на гласуването в сградата, където РИК-овете ще извършват техническото въвеждане данните от гласуването. Жалбите са оставени без уважение, тъй като това не е позволено по закон, коментира Троянов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 11 години

Питайте ЦВИК...

8

горан

преди 11 години

гласувайте! гласувайте за България

7

Анонимен

преди 11 години

То такива раферендумжиите. Разбират от ядрена енергия иначе.Това трябваше да се реши от учените в БАН, от всички институти изучаващи съответните науки както и от специалистите в Козлодуй. Ама не. Ние сега ще имитираме народна воля.

fallback