Николай Кокинов. Снимка: архив Булфото

Нито насилието над Октай Енимехмедов, нито оправдаването му от прокуратурата е правомерно, посочва в свое изявление Българският хелзинкски комитет.

Повод за изказването е побоят, който нанесоха делегатите на Осмата национална конференция на ДПС над Енимехмедов, след като той насочи пистолет към вече почетния председател на партията Ахмед Доган.

Още по темата

След случая градският прокурор Николай Кокинов обясни, че  не е необходимо да се търси отговорност на делегатите, реагирали агресивно срещу заплашилия лидера им млад мъж.

Причиняването на физически вреди на човек е оправдано само когато този човек все още представлява опасност за някого. От разпространените в медиите кадри не изглежда това да е било така във въпросния случай, пише в изявлението на БХК.

От организацията обръщат внимание и на честите случаи на насилие, когато то не е необходимо и фактът, че то често се упражнява от служители на реда.

Този случай с нищо не е изключителен освен с високата си публичност. Реагираме на него обаче не заради нея, а заради неправилното изявление на прокурор Кокинов. Считаме, че то е симптоматично за неправомерното оправдателно отношение на прокуратурата към всички такива случаи. Това отношение следва да се коригира и, в този случай, както и във всички останали такива, законът стриктно да се приложи, допълват от БХК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase