Началникът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков заяви, че НСО не отговаря за охраната на пропускателния режим на конференцията на ДПС и сградата на НДК . Снимка: БТА

Уволнения чакат началници в Националната служба за охрана заради недобра организация и разпределение на екипите и проспания опит за атентат срещу Доган, твърди "Стандарт".

Покушението срещу него е и най-коментираната новина в днешния печат. Под заглавие "Куршум не го лови" вестникът пише: В това са убедени всички в ДПС, след като лидерът им оцеля в зрелищен атентат. Каратистът и боксьор Октай Енимехмедов изскочи на трибуната, докато Сокола четеше доклада, с който подаваше
оставка като лидер на движението. Атентаторът насочи газов пистолет към челото на Доган и натисна спусъка. Оръжието обаче засече, а притичалите гардове и делегати повалиха Октай.

Това е поредният опит за покушение срещу Сокола, но той винаги оцелява, твърдят съпартийците му. Октай Енимехмедов е част от група, която се нарича "Мразя Доган", допълва още "Стандарт". Тя има поддръжници в цялата страна. Те не са много, но активно работят за отстраняването от политическия живот на вече бившия ДПС лидер. Октай членува в организацията от 3 години. Той не е лидер, но участва активно в групата. Хората от нея комуникират помежду си предимно в социалната мрежа Туитър. Там са били прихванати и от агенти от ДАНС, които ги следят от известно време. Октай е отправил политическа реплика към Доган секунди преди да вдигне пистолета срещу него. "Целта не е била физическо ликвидиране, а унижение", коментираха психолози.

На първа страница "Труд" цитира атентаторът: "Исках да застрелям Доган!". 25-годишният Октай отговорил по този начин на въпроса на градския прокурор Николай Кокинов защо е насочил пистолет срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. Разговорът им се е провел няколко часа след като Октай извади оръжие и посегна на Сокола.

В друга статия "Труд" разкрива подробности около личността на нападателя: Октай е петокурсник в Университета по архитектура и геодезия. Учи за строителен инженер. Колегите му го описват като непредвидим. От МВР съобщиха, че е имал криминална регистрация за хулиганство, грабеж и телесни повреди. Задържан е няколко пъти и е осъждан през 2010 и 2011 г.

Анализът в изданието цели да отговори на въпроса как България ще се промени след акта на нападението. Най-сериозното следствие е подмяната на дневния ред, смята авторът Иван Бедров. "Сега ще говорим за етническия мир, вместо за проблемите в управлението и алтернативите. Сега Западът ще ни призовава да останем цивилизовани, вместо да притиска правителството да не се меси в съдебната система и да не превзема медиите. Минути след инцидента новият лидер на ДПС Лютви Местан каза, че България вече не била същата. Напротив, същата си е: със задкулисни игри, с подмяна на важни теми, с отказ да се поеме отговорност. Който и да е поръчител на нападението, властелините на статуквото трябва да му благодарят", заключва Бедров.

В интервю на по-задна страница пиар специалистът Арман Бабикян подчертава: "Случилото се беше грозно и лошо за България. То неминуемо ще се отрази на имиджа на страната ни. Любовта и омразата в политиката не се решават с пистолет в ръка. Но не бих коментирал случилото се по начина, покойто го направи Лютви Местан, говорейки за езика на омразата и за това, че едва ли не 1 млн. души са засегнати. Ако някои трябва да са засегнати, това са 7 млн. души, или колкото точно сме жителите на България. Не бих етнизирал накърнените."

По темата "24 часа" допълва: Октай бил много амбициозен и някой от близките му смятат, че може да се е съгласил да извърши подобно нападение, ако някой му е обещал , че това ще го издигне или пък ще получи сериозна материална облага. Той е роден в Бургас, а като ученик е тренирал бокс. В интервю за вестника министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заявява: "Това, което имаме като информация от обкръжението на Октай, е, че е бил амбициозен, но се е чувствал доста неудовлетворен от това, че не е оценен достатъчно в неговия кръг. Смятал е, че не се е реализирал достатъчно. Това са неща, които предстои все още да бъдат изяснявани. За мен най-тревожното е, че имаме подобен инцидент - опит за убийство от български турчин на лидера на ДПС Ахмед Доган. Обвинението, което ще бъде повдигнато, е опит за убийство. Най-важното е в момента и призовавам политическите сили и всички, които са достатъчно отговорни, да не превръщаме един подобен случай в политическо говорене или пък да бъде използвано в политическата битка, която предстои в следващите месеци преди изборите." По думите на Цветанов към настоящия момент е известно, че Енимехмедов е действал сам. В отговор на друг въпрос министърът се апелира: "Искам да се обърна към всички, нека в този момент в никакъв случай да не допускаме етническо противопоставяне между представители на държавни институции и политически партии. Докато не изясним всички обстоятелства и факти около този инцидент, не е коректно и редно да се правят интерпретации или да се извеждат някакви твърдения, които биха могли да създадат действително напрежение в определени етнически групи в България. Нека да се придържаме към етническата толерантност. Няма партия, която да е застрахована от присъствието на лица, които биха могли да бъдат криминално проявени или пък да бъдат с подобни агресивни наклонности."

През 2012 г. в България е добито злато за около 275,7 млн. долара. Това сочат данните на дирекция "Природни ресурси и концесии" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщава "Стандарт". Според данните предприятията, разработващи находищата, са добили 1,366 тона златоносна руда. От нея са извлечени около 5,302 тона злато. Което нарежда страната ни на второ място в Европа след Швеция по добив, каза държавният експерт в отдел "Концесии" Елка Младенова.

В началото на седмицата хиляди протестираха срещу безконтролното застрояване на българското черноморско крайбрежие. Под надслов "Искаме природа, не искаме бетон" природолюбителите изразиха своето недоволство в най-големите градове на страната. Часове преди началото на протеста министърът на околната среда и водите Нона Караджова каза, че строителството край плажа на Иракли е законно. Еколозите проведоха мирно шествие и до сблъсъци с полицията и арести не се стигна. Веднага след митингите регионалният министър Лиляна Павлова разпореди строежите в Иракли да бъдат спрени, след като проверка установи, че на мястото се изграждат повече обекти, от колкото е позволено. В четвъртък последва втори протест в София. Шествието на еколозите тръгна от градинката до паметника на патриарх Евтимий и завърши с митинг пред парламента. Еколозите настояха да се приеме предложението им за създаване на национален парк "Българско Черноморие", който да защити от застрояване Иракли, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Карадере, дуранкулашкото езеро, Шабленските езера, "Корал", "Аркутино", "Дюни" и Маслен нос. Малко преди протеста в парламента се проведе обществена дискусия с участието на министъра на регионалното развитие и еколози по промените в седем закона във връзка със скандала с продажбата наземя от държавния горски фонд в Несебър.

Сигнал за проверка на 98 сделки със земи от горския фонд от 2003г. насам беше изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров от министъра на земеделието Мирослав Найденов. Цацаров поясни, че това е прехвърляне на огромен обем от работа към прокуратурата, която не е присъща в този мащаб за държавното обвинение. "Сами разбирате, че да бъдат проверени толкова сделки - било замени, било изваждане на територии от горския фонд и така нататък, това изисква време. Обществото някак си едва ли ще ни го даде това време. Затова да мислим за конкретни неща и да действаме по конкретни неща", призова обвинител номер едно. Приоритетна за прокуратурата ще бъде проверката на случая в Несебър.

От учебната 2016 г. четиригодишните деца ще трябва да влязат в системата за предучилищна подготовка. Това реши парламентът при гласуването на второ четене на проектозакона за предучилищното иучилищното образование. Поправката обаче предизвика спорове сред депутатите и недоволството на много родители, според които наредбата ще ги лиши от възможността сами да изберат какво е най-добро за детето им. Така ГЕРБ бяха принудени да включат в документа и опцията подготовката на 4-годишните да става, освен в детски градини, и в "самостоятелна организация по избор на родителя". Не е ясно обаче какво ще представлява тя и по какъв начин ще продължат да действат родителските кооперативи, които през последната година станаха предпочитано място от много родители. Депутати от "Синята коалиция" заявиха, че ще поискат президентско вето върху този текст от закона.

Процедурата по приватизация на ВМЗ-Сопот беше спряна. Единственият кандидат - купувач "Емко" ЕООД не внесе необходимият депозит от 3 млн. евро за обвързващата оферта. Неформално обаче продажбата се е провалила и заради подписания от изпълнителния директор на дружеството Иван Стоенчев двегодишен колективен трудов договор, който на практика забранява съкращения. Последният вариант, на който са се спрели синдикатите и министерството на икономиката, включва оздравителен план и изваждане на завода от списъка на дружествата, които се приватизират задължително със стратегия. Новите предложения за оздравяване, подкрепяни от ръководството, включват съкращаване на 900 души. Обсъжда се вариант около съкратените да бъдат обвързани в различни социални програми, които се финансират от Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase