Летище София. Снимка: Архив Reuters

Да се преименува софийското летище на капитан Димитър Списаревски настояват в открито писмо от Младежкия консервативен клуб.

Писмото е адресирано до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и до министър-председателя Бойко Борисов.

"Капитан Димитър Списаревски (1916 – 1943) се е увековечил в световната бойна история като първата българска жива торпила и е спечелил уважението дори и на своите врагове. Капитан Димитър Списаревски е един от онези герои на българския народ, които тенденциозно бяха низвергвани от комунистическия режим, а демокрацията не реабилитира“ се казва в писмото на младите консерватори.

Те обвиняват страната, че за 23 години от т. нар. преход не се е направило нищо за реабилитацията на националните ни герои.

„Още се движим по улици и магистрали, които носят партизански или чуждоезични имена. Пътувайки по тях, България сякаш се връща в своето социалистическо минало, въпреки че тоталитаризмът бе заклеймен като човеконенавистен режим, както от трибуната на българския парламент, така и чрез декомунизационно законодателство в редица страни от Европа“ пишат в писмото си от МКК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase