В България е по-добре да се разболяваш в работен ден. Снимка: архив, Reuters

В България е по-добре да се разболяваш и да ходиш на лекар в работен ден, защото през почивните дни е практически нереално да получиш качествена безплатна медицинска помощ. Това пише „Российская газета“ в материал за проблемите в здравеопазването в Русия, в който за сравнение се обяснява ситуацията в Белгия, Германия и България.

В България съществува системата на личните лекари, които се избират от пациента, пише изданието. По закон, след като го прегледа, лекарят е длъжен да даде на пациента направление за профилирана клиника, като за това се взима малко повече от 1 евро държавна такса. Болницата е длъжна да приеме болния и да го излекува. Лечението, включително и скъпо струващото, трябва да се заплаща от националната здравна каса, в която всеки работещ и неговият работодател внасят определена част от заплатата. В спешните случаи или през почивните дни болният трябва да бъде приет от дежурната болница и тя безплатно да му окаже първа помощ, пише руското издание.

То информира и за съществуването на здравните книжки у нас и че личният лекар може да бъде сменен два пъти в годината.

Така на хартия изглежда системата на здравеопазването в България, пише „Российская газета“, като обяснява обаче, че  практически тя не почти не работи, като по-голямата част от населението е принудено да плаща за медицинските услуги от джоба си.

„По-лесно ми е да платя на лекар в частен кабинет, отколкото да минавам по официалния път“, казва пред кореспондента на вестника негов български приятел, който е от средната класа. Това мнение се поддържа от мнозина, продължава изданието.

А и качеството на медицинските услуги пада, опитните лекари предпочитат да търсят работа в развитите страни от ЕС заради ниските заплати в България. Смята се за голям късмет да познаваш квалифициран специалист, коментира изданието.

Цените за стандартните лекарски услуги в България не са много високи, информира още „Российская газета“. Частен прием при терапевт или специалист струва 10-15 евро. Макар че в сложни ситуации, изискващи стационарно лечение, цените нарастват многократно, заключава вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase