Снимка: архив Булфото

Има хора, за които чалгата носи радост и утеха. Те намират пристан и упора в тези тъжни разголени жени с изкуствени силиконови гърди, които подскачат по този гротесков начин. Да , чалгата е грозна, но тя е част от живота”, заяви антропологът Харалан Александров пред bTV.

Александров, журналистът Емил Спахийски и художникът Недко Солаков коментираха скандала с евросубсидията за “Пайнер медия“. Компанията получава 1 918 233 лева безвъзмездна финансова помощ.

Още по темата

Тримата се обединиха около тезата, че скандал няма, защото фирмата е получила финансирането си по програма, която развива конкурентоспособността, а не оценява естетическите качества.

ОП “Конкурентоспособност” инвестира в предприятия, които отговарят на определени критерии, заяви антропологът. По негови думи “Пайнер медия” очевидно са отговорили на изискванията, за да бъдат одобрени.

Подобна теза изрази и Солаков. Той обясни, че една очевидно просперираща компанията е представила бизнес план. Чалгата се развива и има хора, които я слушат, допълни той.

Художникът изрази притеснения по-скоро, че и държавата дава част от средствата по проекта. 287 735 от безвъзмездната помощ идват от национално финансиране. По негови думи Националната художествена галерия е получила миналата година за първи път от повече от 20 години средства за откупки на произведения на изкуството. Според Солаков парите са били два пъти по-малко от тези, които се дават на “Пайнер“.

Художникът предложи държавата да подпомага хора, които имат талант и способности, но не са наясно с процедурните аспекти от самото кандидатстване по европроекти или нямат достатъчно самочувствие. Почти нищо не се дава за култура, отбеляза той.

„Трябва да се възпитава вкус у младите хората”, заключи Харалан Александров.

Антропологът обясни още, че прави проучване на проектите по ОП “Конкурентоспособност“ и има проблем с качествените проекти по програмата. Според него има силен натиск да се усвоят тези пари и всеки, който що-годе отговаря на изискванията, е добре дошъл.

В студиото се чу и тезата, че чалга се слуша само у нас и щом тя не се продава в Европа, явно има някакъв проблем.

Журналистът Емил Спахийски пък припомни, че преди години е имало медии, които са излъчвали само българска музика и тогава попът и рокът са били в подем. По негови думи в момента изпълнителите няма къде да представят песните си.

Спахийски, Солаков и Александров се обединиха и около тезата , че културният ни елит не успява да се обедини и да създаде политика за културата, която да покаже как точно искаме да развиваме изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase