2 045 763 лева са събраните до момента средства в десетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

1 077 139 лв. са били дарени по банков път, а 968 624 лв. чрез SMS. Най-голямото дарение е на стойност 50 000 лева.

Телефонните номера ще бъдат отворени до 31 януари, а дарителската сметка на инициативата е открита целогодишно.

332 са постъпилите молби за подпомагане на болни деца, като 253 или 76,4 процента от тях са за рехабилитация, 58 са за скъпоструващи лекарства, 6 - за лечение в чужбина, 15 - за закупуване на медицински изделия и помощни средства.

Организаторите на кампанията отчитат, че всяка година молбите стават все повече.  Миналата година са подпомогнати най-много деца от началото на „Българската Коледа” – 358. От тази година има изменение в правилата  и с цел да се подходи отговорно към дарителите се иска отчетност от родителите.

Главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева каза, че от 2008 г. насам - откакто сме в криза, това е най-голямата сума, събрана от инициативата".

Секретарят на президента по здравеопазване, образование и наука Анна-Мари Виламовска уточни, че в периода февруари-март ще бъдат разгледани постъпилите към момента молби за подпомагане на деца. Целта е до края на юни да бъде купена и апаратурата за детските болници, което ще стане след организирането на търгове.

Приоритет през 2013 г. е рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, продължава и подпомагането на децата, нуждаещи се от скъпоструващи лечения.

Президентът Росен Плевнелиев изрази благодарност на съпричастните с каузата на благотворителната инициатива в открито писмо.

Министерство на здравеопазването съобщи днес, че на първото си заседание Общественият съвет към "Фонд за лечение на деца" е одобрил 39 заявления за лечение.

Четири деца ще се лекуват в чужбина за първи път, а други осем деца ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. 26 деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България, а едно дете ще бъде подпомогнато за доплащане на лечението. Общият размер на утвърдените средства е 566 405.95 лв.

През 2012 г. Фондът финансира лечението на 715 деца, а общият размер на средствата надхвърли 10 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase