Снимка: БТА
fallback

Протестите срещу презастрояването в курортите са много закъснели, коментира в студиото на БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя обясни, че „огромното, безумно строителство, когато се построиха 10-етажните комплекси на пясъка“, е било извършено преди години.

През последните години има издадени много малко разрешителни за строеж в подобни региони, обясни още Караджова. Обявени са и много забрани за строителство в региони като Камчийски пясъци, например - 10-километрова непокътната плажна ивица, която е била урбанизирана и извадена от защитените зони.

Тя коментира още, че по време на днешното правителствено заседание ще бъде разгледано искането на кмета на Банско Георги Икономов за промяна в плана за устройство на парк „Пирин“. Нона Караджова уточни, че не са внесени конкретни предложения за промени, тъй като в момента няма разрешение за промени в статута на зоната.

Ако входираното предложение получи одобрение, тогава ще могат да бъдат разработени и конкретни инвестиционни намерения, допълни още екоминистърът. Предложението ще бъде разгледано от Висшия експертен съвет към МОСВ.

Ако община Банско иска нов лифт или разширяване на пистите и има одобрение на предложението за промяна на статута в зоната, ще бъдат спазени всички процедури – екологични оценки дали ще вреди на парка, обществени обсъждания и други предвидени по закон действия. „Процесът ще бъде много дълъг и не зависи от мнението на министъра, а от докладите на експертите“, допълни още Караджова.  

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Ценител

преди 11 години

У нас като има неизчерпаеми финансови средства за мощно строителство, защо същите инвеститори не се насочат към Гърция-там има в пъти повече пясъчни брегове за застрояване?

25

Анонимен

преди 11 години

Дюните край Несебър ги разораха преди броени дни, Караджова. Вие къде бяхте? Защо не го спряхте това варварство? Нали за това ви плащаме? Ако си въобразявате, че предназначението на вашето министерство е да замазва далавери, много се лъжите.

24

ВВВ

преди 11 години

Когато си получавате заплатите и пенсиите, когато не/получавате детски надбавки, когато си доплащате здравеопазването, спомнете си за Нончето. Не трудно да намерите голяма част от парите си, зарити в пясъците и надлежно бетонирани. Който може, да си ги хапне на закуска.

fallback