Теренът край Несебър Снимка: БулФото
fallback

Министерството на регионалното развитие и благоустройството не приема мнението на експертите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", според които предложените промени не разрешават проблема и на практика не отразяват техните предложения.

„За нас тези квалификации са некоректни“, се казва в съобщение, разпространено от пресцентъра на МРРБ, във връзка с публикуваните от Коалиция „За да остане природа в България“ коментари по обявените днес предложения за изменения на закони, касаещи строителство в защитени територии.

Според природозащитниците предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството било най-скандално. Според тях влошава защитата на дюните, като приема, че е възможно да има дюни и в зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според тях това ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А" без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече.

Oще по темата

„Не сме съгласни с определянето като скандално на предложението на МРРБ, дюни да има и в зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Целта на този текст е не да „влоши защитата на дюните“, както посочват експертите на коалицията. Считаме, че, напротив, с предложената промяна се увеличава степента и зоната на защита на това специфично природно образувание.“, се казва още в прессъобщението.

„Смятаме, че в публикуваните днес текстове са отразени мненията на всички членове на работната група, участвали в тяхното изготвяне. В допълнение, заедно с обявените на интернет страницата на МРРБ и Портала за обществени консултации обобщени предложения, са публикувани и всички направени такива от страна на екоорганизаците в оригинал. Така всички заинтересовани страни имат възможност да се запознаят с тях и да дадат своите коментари.“, коментират още от МРРБ.

От ведомството припомнят още, че тази идея е обсъдена на проведената на 7 януари т.г. среща между министър-председателя Бойко Борисов и представители на работещите по казуса министерства, от една страна, и представители на природозащитните организации у нас, от друга, по време на която е била приета.

15 януари 2013 г. е срокът за коментари от всички заинтересовани страни по направените предложения. В последствие те ще бъдат подложени на обществено обсъждане, с цел да се намери най-добрата формулировка на законопроектите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

некой си

преди 11 години

Платените хеколозчета спиране нямат Много са загрижени за 20 декара пясъци на 1 клм от морето икаква е ползата от тия пясъци Друг е въпроса как е купен и за какви пари имота Бойко заешкото сърце им се вързва на акъла на тия измекярчета и нищо добро не го чака на изборите

15

Magdanozov

преди 11 години

de da sa taka barzi,rabotlivi , pechelivshi i chevrasti i bg darjavnite slujiteli ot bg ministerstvata, bg kmetstvata, bg prezidentstvoto, bg deputatite ot bg parlamenta - dnes da kupyat za 500 000 bg leva stoka , utre da prodavat sastata stoka bez nikakav trud, drugi razhodi za 5 miliona bg leva i da gi slagat saznatelno v darjavnata hazna!!! BG ste stane svetovna finansova sila N 1! i togava Kolorado ste se prestruva na Pamporovo za radostna usmivka na bg prezidenta!

14

Анонимен

преди 11 години

Таню ти си ....... абе незнам какво си! Ако решиш да се застреляш, мисля ще е най-добре за човечеството.. намам думи

fallback