Теренът край Несебър. Снимка: БулФото

Природозащитници са недоволни от законодателните промени, готвени от три министерства след скандала със строежа върху дюните в Несебър.

Според експертите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" текстовете не разрешават проблема и не отразяват предложенията на природозащитните организации.

Още по темата

Най-скандално било предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Еколозите смятат, че то влошава защитата на дюните, като приема, че е възможно да има дюни и в зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според тях това ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А" без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече.

МРРБ са приели единствено предложението на природозащитниците за публикуване на проектите за Общи устройствени планове (ОУП), а не само на вече одобрените ОУП. Не са приети предложенията за обжалваемост на ОУП, за прозрачност и обжалваемост на Подробен устройствен план (ПУП), както и на строителните разрешения.

Според МРРБ само когато имотът е в защитена зона и защитена територия, заинтересованите лица ще могат да обжалват само Подробния устройствен план, но не и строителното разрешение. Всички други случаи на екологичен проблем са извън кръга за обжалване.

В предложенията на Министерството на земеделието и храните пък не се предлага спиране на продажбата на държавни гори в Натура 2000, посочват експертите.

Според тях в предложенията на Министерство на околната среда и водите също има скандално отстъпление от защитата на дюните по настоящия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. С предложенията си то допуска възможност в закона дюните да бъдат общинска собственост.

Към момента има императивна правна норма в този закон, че те са публична държавна собственост. Вместо да се ангажират с мерки за прилагане на закона, който действа от четири години, МОСВ също като МРРБ явно иска да отслаби защитата върху дюните и да ги даде в ръцете на корумпирани общини, посочват природозащитниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase