Снимка: архив Булфото
fallback

В ежегодните декларациите и уведомленията на 90 висши държавни служители има несъответствия за 2012 година, сочат данни на Сметната палата. Във встъпителните и финалните декларации на 201 чиновници за периода от 15 ноември 2011 г. до 15 ноември 2012 г. също има несъответствия.

Народният представител от Синята коалиция Асен Агов е пропуснал да декларира данни за съпругата - придобиване на дялове в дружество "Агова-Лимитед" ЕООД.

Друг депутат – Бисерка Петрова от РЗС, не е декларирала доходи в размер на 20 276 лв. Владимир Тошев от ГЕРБ не е декларирал придобиването на употребяван автомобил Audi S8.

Друг представител на управляващите в Народното събрание  - Даниел Георгиев, е предизвикал сериозна проверка. В декларацията си той не е посочил в Публичния регистър придобиване на идеални части от парцели за жилищно строителство с обща площ 2161 кв.м в Ботевград, поземлен имот 800/3360 от зеленчукова култура в землището на гр. Ботевград, цялата с площ 3,360 дка и 100/1010 кв.м от парцел с обща площ 1010 кв.м отново в Ботевград. НАП са извършили проверка по случая и е установено, че няма несъответствие между притежаваното имущество от лицето и придобитите от него доходи.

Депутатът от “Атака“ Деница Гаджева не е декларирала доходи в размер на 8 108 лв. Колежката й Кристияна Петрова, която е независим депутат, също не е декларирала доходи, но в по-големи размери - 20 276 лв. Друга дама от Народното събрание – Петя Раева от ДПС, пък не е декларирала доходи в размер на 6 108 лева.

Христо Христов от управляващата партия същи има пропуск в декларацията си.  Той не е декларирал данни за съпругата - придобиване на дялове в новоучредено дружество.

Борислав Гуцанов от ръководството на БСП също не е декларирал данни за жена си  - придобиване дялове в новоучредено дружество "Петел БГ" ООД.

Шефът на СДВР Валери Йорданов е пропуснал да впише, че се е сдобил с употребяван автомобил BMW 530 D.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов също има пропуск, свързан с кола - не е декларирал лизингово задължение за TOYOTA RAV4.

Говорителката на Министерство на външните работи Весела Чернева пък не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 13 388 лв.

Председателят на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев не е декларирал покупка и продажба на апартамент с  площ 168 кв.м. и паркомясто с площ 17 кв.м. в Несебър, както и задължение към банка в размер на 90000 евро, обезпечено с ипотека върху посочения имот.

В обявените  90 висши държавни служители се виждат още имената на съдии, прокурори и доста често представители на областната администрация и местната власт.

Директорът на НЗОК Пламен Цеков също има пропуски в декларацията си. Той не е декларирал доходи в размер на 21 905 лв., задължение към банки в размер на 80000 евро, обезпечено с ипотека върху апартаменти с площ - 70.92 кв.м. в  Плевен и 114.25 кв.м. в гр.Лом. Не е декларирал в Публичния регистър притежавани имоти-дворно място с площ 460 кв.м.,гр. Лом и апартамент с площ 40.10 кв.м., Видин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

НК

преди 11 години

Т.е. Прокуратурата на Република България трябва да се сезира или самосезира и да образува съответните досъдебни производства срещу виновните лица, пък съответните съдилища да преценят има или няма виновни, платили ли са си данъците, има ли конфликти на интереси, извършени ли са документни и длъжностни престъпления...?

97

НК

преди 11 години

Наказателен кодекс Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп., бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.

96

аз

преди 11 години

ДЕКЛАРАЦИИ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ подадени от "висшестоящите".

fallback