Районът, в който трябваше да се строи. Снимка: БТА
fallback

Трябва да се направи пълна проверка на всички разпоредителни сделки със земи държавна собственост в дюни, крайморски езера, лагуни, плажове и гори в защитени зони от Натура 2000, се казва в прессъобщение от еколозите "За да остане природа в България".

Според тях трябва да се премахнат законовите възможности за разпродаването и застрояването им.

Еколозите от ”За да остане природа в България” ще вземат участие в участие в експертна група към Министерство на земеделието и храните, която ще обсъди законови промени в тази насока в понеделник.

В прессъобщението се посочва, че поканата за участие е била получена след обществения натиск и изнесената информация по случая с незаконното застрояване на дюните в община Несебър и други подобни случаи, както и на многобройните  им призиви за незабавни промени в Закона за устройството на територията и други закони.

Коалицията "За да остане природа в България" е готова да представи в експертната група и компетентни становища на граждани и организации.

Темата стана особено актуална, след като точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни.

По разпореждане на премиера строежът беше спрян, днес прокуратурата започна проверка по случая. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни, че наистина строежът е бил незаконен, но обвини местната администрация за случая. Земеделският министър Мирослав Найденов пък днес беше на място да огледа дюните и обясни, че работна група ще проучи случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Българин

преди 11 години

Ех Серго,Серго,защо си помисли,че така лесно ще ти се размине за всичките ти престъпления.Много обяснения има да даваш,а колко да връщаш те първа ще разберем.

5

Гошо Тъпото

преди 11 години

Аз в Кривунделово съм...спокоен.Вярно че...заградих имот до блатото и сложих...колиба,дето си държа лодката и такъмите за риболов.Ако ме хванат и бутнат колибата,ще мина от...другия бряг,че там папура е по...гъст;едва ли...ревизорите ще ме намерят.(платено съобщение)

4

ivk

преди 11 години

Ако това наистина се извърши и даде някакъв, макар и малък възпиращ ефект, ББ печели от раз! Ако се приватизират всички незаконно построени хотели и тези от тях, които е възможно да се направят рехабилитационни центрове и места за краткосрочна почивка към МЗ!

fallback