Протестиращите блокираха пътя. Снимка: Булфото
fallback

Стотици жители на Банско затвориха пътя  на входа за града в знак на протест срещу ”рекета на екоорганизациите”.

Протестиращите настояват за изграждане на втори кабинков лифт и разширяване на ски зоната в рамките на досегашната концесия. Акцията беше водена от кмета на Банско Георги Икономов.

"Искаме втори кабинков лифт, който да облекчи скиорите, още няколко открити и нови писти, както би позволило мястото и територията", каза кметът Георги Икономов. Той заяви, че днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат през следващите дни до края на годината.

Oще по темата

На последното правителствено заседание на 19 декември кметът на града Георги Икономов внесе в Министерски съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинка, подкрепена от над 8000 души.

Протестиращите вече настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – ”Юлен”.

Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията. В сряда кметът Икономов увери правителството, че няма да се излиза от концесията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

139

Ako obashe

преди 11 години

" Протестиращите настояват за изграждане на втори кабинков лифт" Da, no samo pri uslovie, che shte bade DARJAVNO_OBSHTINSKA SOBSTVENOST ! Ne mutrensko-mafiotska !

138

Анонимен

преди 11 години

ако може ще изсекат и гората , за да лапат повече пари , защо не се допуска да има и други курорти , не е нужно всичко да ходи в смръдливите им кръчми с високите цени и никакво качество , а планината не е тяхна , та да си я секат както искат , та да лапат повече , а планината е на всички българи

137

Анонимен

преди 11 години

В Банско повече никога няма да стъпя. Селски кръчми с швейцарски цени. Загрозено до безобразие от идиотско строителство. Обслужването - селско. В Австрия ми излиза на същите цени. Разликата до небето. А пък това да си блокираш пътя до курорта е егати простотията. От гръцките *** ли го научихте?

fallback