Снимка: архив, Булфото

Кметът на Банско Георги Икономов поиска за започне процедура за доизграждането на ски зоната над Банско.

Днес Икономов внесе в Министерския съвет (МС) подписка в подкрепа на разширяването на ски зоната, в която са събрани над 8 хил. подписа на граждани и гости на градчето.

По думите на Икономов гражданите и гостите на града подкрепят зимния туризъм и настояват за законови промени, за да е възможно доизграждането на ски зоната.

„Категорично искам да кажа, че няма да се излиза от съществуващата концесия. Искаме това, което е определено като концесия в териториално-устройствения план на ски зоната, да се уплътни повече“, обясни градоначалникът.

Той посочи, че се планира ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия.

Премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев приеха подписката, като Борисов обеща казусът да бъде разгледан.

Георги Икономов за пореден път обвини гражданските и природозащитните организации, че спъват развитието на зимния туризъм и „затварят мостове и улици и говорят повече, отколкото има нещо истинско в техните думи“.

Кметът на Банско разкритикува екоорганизациите, че спряха промените в закона за горите, с които обаче се позволяваше буквално безконтролно строителство върху горските терени и в защитените зони.

„Все още не съм запозната с исканията, които представиха жителите на Банско“, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова след заседанието на МС.

Тя обясни, че след като бъде входиран проектът за разширяване на ски зоната, ще бъде направена проверка дали той съответства на екологичното законодателство.

Караджова призова туристическия бранш на Банско и кмета Икономов, вместо да идват да връчват подписки в МС, да организират среща с неправителствените организации и да не използват медиите като средство за комуникация.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна и заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

От ЮНЕСКО подчертаха, че е важно с новия план за управление на природния парк да се гарантира, че ски зоните в буферните зони няма да бъдат разширявани.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.

Природозащитници обаче спряха скандалната поправка, още повече, че заради незаконното разширяване на ски зоната срещу България тече и европейска наказателна процедура.

След протестите Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в крайна сметка призна, че има изградена незаконна писта в Банско, както и че цели съоръжения и части от писти са извън обхвата на концесията на "Юлен".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase