По-голяма част от избирателите подкрепят АЕЦ "Белене". Снимка: архив Reuters
fallback

51% от българите ще участват в предстоящия референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се проведе на 27 януари 2013 година, показва социологическо проучване на Института за модерна политика.

22.8 на сто са заявили, че по-скоро няма да участват в допитването, а 19.1% не са решили дали ще участват, 7.2 на сто не могат да преценят.

От тези, които ще участват в референдума, близо две трети  - 64,6 %, ще гласуват със „за” развитието на ядрената енергетика. С „не” биха гласували 17 %. 18,4%  не са решили каква е тяхната позиция по въпроса на този етап.

За развитието на ядрената енергетика са близо 54 %, като 25.1% напълно подкрепят и 28,7 % по-скоро подкрепят. Не подкрепят нейното развитие в една или друга степен почти всеки четвърти българин – (по-скоро не подкрепям – 12 %) и напълно против – 9,1 %. Всеки четвърти не може да прецени.

Подкрепа за АЕЦ „Белене” изразяват 46,8 %, против са 26,5 на сто, докато 26.7%  не могат да преценят. По-голяма част от запитаните смятат, че при решение АЕЦ “Белене“ да се строи финансирането трябва да бъде поето от държавата – 20.5 на сто, 18% пък смятат, че Европейският съюз трябва да поеме разходите. Вариантът с частен инвеститор среща доста по-малка подкрепа.

Въпреки че 50 % изразяват готовност за  участие в предстоящия референдум и 64,6 % от тях ще гласуват с “да“ на допитването, има възможност вотът да не бъде легитимен.

Законовото изискване „в гласуването да са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание” е основна пречка. На последните избори активността е 60 %. Разбира се, до референдума има време и начинът на кампанията за неговото провеждане безспорно ще повлияе в една или друга посока върху активността на гражданите.

За да бъде валиден референдумът, до урните трябва да отидат  4 345 450 души, а проучването показва, че бюлетина засега биха пуснали  3 536 211 избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

305

ПП

преди 11 години

Колко вятара има Иван Костов

304

ivelinovaiveta

преди 11 години

Spored napravenoto dopitvane okolo 64% shte glasuvat s DA na referenduma.

303

Мия

преди 11 години

Вие как очаквате за 2 дни хората да си съставят мнение по въпроса. Това да не е като да си избереш круши от пазара. Информация трябва.youtube/watch?v=2skiAEu8kHE

fallback