Снимка: архив, Булфото

По предмета „Български език и литература” се готви олекотяване на учебната програма, като просто и сложно изречение вече вместо в начален, ще се учат в прогимназиален етап. Това заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. 

Учениците в начален етап не могат да осъзнаят все още същината на простото и сложното изречение и за мен лично няма логика да въвеждаме такава сложна терминология и такъв сложен синтаксис в началните класове, за да може да се обясни пунктуацията, коментира тя.

Според нея пунктуацията може да се обясни с практически задачи на учениците от началните класове.
Затова се обсъжда простото и сложното изречение да "отидат" в прогимназиалния етап - да се "качат" в пети и в шести клас, за да могат учениците да осъзнаят техния смисъл.

„Това, че запетая се пише пред "че" и пред "защото", учениците ще могат да го научат чрез  практическите задачи и ще могат да го прилагат“, посочи Дамянова.

Сега всички тестове и изпити от външното оценяване показвали, че учениците продължават да не знаят къде точно се поставят запетаите, както и как се формулира сложното изречение. Предвиждат се обаче  и повече часове за упражнения по „Български език и литература”. 

Законопроектът за предучилищното и училищното образование предвижда до десети клас гражданското образование да бъде интегрирано в останалите учебни предмети, а в 11-и и 12-и клас то да бъде отделен и задължителен предмет.

Попитана какви теми ще се включат в гражданското образование до десети клас, заместник-министър Дамянова посочи темата за правата на децата, която ще присъства в учебната програма по "Човекът и обществото" за началния етап. Други теми за началните класове ще са за запознаването на учениците с различните институции у нас и в ЕС.Програмата за 11-и и 12-и клас все още се подготвя.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование се очаква след Нова година да влезе за второ четене в парламента.

От този закон зависят новите учебни програми, след които ще последват и новите учебници, за които толкова много се говори, коментира Милена Дамянова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase