Снимка: архив Булфото

По 60 молби от 33 осъдени лица се е произнесла през ноември Комисията по помилване при президента, сочи редовният месечен отчетен доклад на комисията, публикуван днес.

42 от молбите са получили отказ за помилване, а 18 са прекратени, поради липса на нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или поради вече изтърпяно наказание към момента на разглеждане на молбата.

14 от разгледаните молби са подадени от и за едно и също лице.

Сред разгледаните молби най-голям е броят на осъдени за тежко наказуемо убийство - осем, за кражба - осем и за измама - шест.

Сред молбите преобладават такива, в които осъдените имат оплаквания за несправедливост на присъдата и прекомерност на наказанието и твърдят, че са невинни.

Срещат се често и оплакване за тежко здравословно състояние; молби, подадени скоро след влизане на присъдата в сила, както и такива, обосновани с желание на осъдения да се грижи за свои близки.

Комисията е констатирала, че повечето от молбите са подадени от многократно осъждани.

При осъдените на ефективно лишаване от свобода за първи път, анализът на комисията показва, че цялостното им поведение след извършване на престъплението не съдържа признаци на съжаление и преосмисляне на извършеното, въпреки формални декларации на разкаяние.

Повечето не полагат усилия да изплащат гражданския иск в полза на жертвите на престъплението, се посочва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase