Панихидата в Троянския манастир. Снимка: БТА
fallback

"Църквата осиротя! Скърбим от тежката загуба на патриарх Максим, но се утешаваме с вярата, в очакване на възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век.” Това заяви пловдивският митрополит Николай, след като отслужи заупокойна света литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на патриарх Максим.

Владиката спази обета си за 40-дневно мълчание и не коментира въпроси свързани със Светия Синод.

В Митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив се събраха десетки граждани, които присъстваха на панихидата.

Дядо Николай в съслужение със свещениците от пловдивската епархия отслужиха литургията в памет на патриарха.

Владиката се зарече, че ще коментира въпросите с църквата след утрешния ден и отказа да говори по темата за избор на нов патриарх и да коментира връщането на Инокентий в православната църква. Каза само, че се е помолил за душата за Максим.

"В целия си живот и служение за Светата църква той вършеше само добро, затова ни крепи надеждата, че ще възкръсне за вечен и блажен живот в Небесното царство”, каза още владиката.

На гроба на патриарх Максим в храма "Успение Богородично" в Троянския манастир днес в негова памет беше отслужена панихида.

На нея присъстваха почти всички митрополити от Светия синод на БПЦ, без Пловдивският митрополит Николай, Врачанският митрополит Калиник, Сливенският Иоаникий и без Западноевропейският митрополит Симеон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Ангелина

преди 11 години

Митрополит Николай не е гей и никога не е бил такъв. Аз го познавам лично и съм разговаряла със него на най различни теми.Мога само да кажа,че той е един прекрасен духовник и най заслужава да стане патриарх.Има чисто минало и прави прекрасни служби. Той е най способния сред всички останали. Той не се включи във пиршествата само дни след *** на Максим докато "Митрополит Кирил" пируваше и щедро черпеше със скъпо уиски.Срам и позор за църквата.Начело и трябва да има човек като Николай.

19

lo6o

преди 11 години

В пазарджишката *** махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия синод и Софийския сенод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ.

18

Кой е осиротял?

преди 11 години

Май че най-осиротял е Митрополит Николай като най-голям любимец на бившия Патриарх Максим който направо го хвана от детската градина и го направи Митрополит....

fallback