Министър Мирослав Найденов. Снимка: Архив Булфото
fallback

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов са се срещнали днес с представители на еколозите от сдружение "За да остане природа в България" във връзка с опазването на защитените територии на Витоша.

"Те имат притеснение по отношение на промяната на начина на ползване на някои територии на Витоша", каза Найденов. Министърът обясни, че правителството е приело техните аргументи и ще им бъдат дадени гаранции, че ще се опазят тези територии от намесата на човешка ръка. Найденов допълни, че днес от 11:00 започват срещи в МЗХ с еколозите.

Те са сигнализирали, че има направена заявка от Изпълнителната агенция по горите за промяна на предназначението на пасища и морени в ски писти. по думите на Найденов нищо не е окончателно и ако аргументите на "За да остане природа в България" са правилни, промяната може да се спре.

Вчера е бил уволнен началник на отдел в Агенцията по горите, но Найденов отрече това да има нещо общо със сигналите на еколозите. По негови думи просто имало напрежение и такива неща се случвали всекидневно.

"Коментирахме и някои повдигнати от тях въпроси за сервитута на крайречните гори", каза още министърът. Той обясни, че следващата седмица ще се събере работна група с представители на Гражданска защита, за да се обсъди въпроса. По думите на Найденов почистването на крайречните корита все пак е въпрос и на превенция от наводнения.

Министърът допълни, че заедно с еколозите са обсъдили и "тежката наказателна процедура", която тече срещу България за заменките на гори. Преди седмици стана ясно, че ЕК може да накаже страната ни заради практиката със заменките, за което правителството обвини тройната коалиция.

Тома Белев от "За да остане природа в България" сподели вижданията на еколозите за усвояването на евросредства по оперативна програма "Транспорт" за следващия програмен период. По негови думи пари трябва да се инвестират основно в железопътния и електрическия транспорт. "Строителството на метрото е добър пример за това как трябва да се усвояват евросредства" обясни Белев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

kireza

преди 11 години

РЪЖДИВА ГИЛОТИНА!!!

25

1234

преди 11 години

И аз съм ЗА опазването на Витоша, но това да се отнася до всичките й части!!!И аз съм свидетел за варварско-мутринското застрояване до вече над Бялата вода, а около Киноцентъра, а Княжево? Три нова квартала никнат малко над гробищата на Бояна - там беше смесена гора. Престъплението се извършва в момента, но затова никой нищо не казва.Иначе трябва да се намери някакво решение, че да има и ски. Пистите са предимно над границата на гората - от 1800 м н.в. нагоре...

24

проф. Аврамов

преди 11 години

До до 19Че погледни сега в ДНЕС дориdnes.bg/politika/2012/12/12/livadi-i-moreni-na-vitosha-nezakonno-stanali-ski-pisti.175271

fallback