Снимка: Прозрачност без граници
fallback

България е на 75-о място по корупция в публичния сектор, показва Индексът за възприятие на корупцията, който се измерва всяка година от "Прозрачност без граници".

Страната ни се намира по средата на класацията, включваща 176 държави.  Индексът за възприятие на корупцията у нас е 41, нивата се измерват по скалата от 0 до 100, като 0 е най-високото ниво на корупция.

България дели 75-ото място с Либерия, Черна гора и Тунис. Единствената по-корумпирана страна в Европейския съюз от България е Гърция, която заема 94-то място. Румъния се намира на 66-то място

Най-некорумпираната страна в света е Дания, следвана от Финландия и Нова Зеландия. Индексът за възприятие на корупцията показва, че най-корумпираните страни са Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

В новия доклад две трети от 176-те страни, обхванaти от проучването на организацията, са с индекси под 50. Това показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност, се казва в доклада, поместен на сайта на "Прозрачност без граници".

От организацията призовават правителствата да интегрират антикорупционни мерки във всички фази на вземания на решения.

От “Прозрачност без граници“ алармират още, че трябва да се изработят по-добри правила за лобирането и финансирането на политическите партии. Според тях трябва да се вземат мерки и за постигането на по-голяма прозрачност в публичните разходи и сключването на договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

Анонимен

преди 11 години

До Тодор Искам да те опровергая за доходите. Нали министър Дянков декларира, че доходите са увеличени. Да, така е. Нали премахнаха класа и го добавиха към мижавата заплата, това е увеличението. Като към това добавим и големите премии, които си раздават така наречените работодатели в бюджетната свера, наистина доходите растат, но за определени хора. Добавям и това, че населението ни вече е под 7 мил., а депутатите ни не намаляват спямо населението. Ще дойде време, когато само те ще останат в БГ.

120

Boko

преди 11 години

Laja nie sme navseki kilometar

119

Анонимен

преди 11 години

Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС................................Другари, да изпреварим Гърция и по този показател!Ние имаме визията и политическата воля!ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.

fallback