Назначена е проверка, след като мъж почина в линейката. Снимка: архив, Булфото
fallback

Министерството на здравеопазването е назначило проверка по случая с пациента, починал в линейка, тъй като му е отказан прием в Националната кардиологична болница. Това съобщи във Велинград министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Проверката е както на софийската Регионална здравна инспекция, така и на Агенция "Медицински одит".

Надявам се, че в понеделник колегите ще имат вече пълната информация, ще са събрали необходимите обяснения. Ще станат ясни всички действия и бездействия на лицата, които е трябвало да реагират, каза Атанасова.

Oще по темата

Наистина - този пациент е починал в линейката, защото му е отказан прием в Националната кардиологична болница. Лекарят, който е консултирал друг пациент, доведен от Спешна помощ, е отказал да консултира този пациент и той е починал в линейката, каза още Атанасова.

Всички действия, които ще предприемат Министерството на здравеопазването и ръководството на болницата, ще станат известни следващата седмица, посочи тя.

"Няма въобще да засягам темата за моралната страна на нещата, че всички лекари са положили Хипократова клетва и дори това ги задължава да окажат помощ на всеки нуждаещ се пациент. Не може изобщо да става въпрос за отказ от лечебно заведение в България и особено при спешно състояние", каза министърът.

Софийската Спешна помощ е реагирала в рамките на времето за достъп до адрес. Всички реанимационни действия, които са били необходими да се извършат в линейката, са направени съгласно медицинския стандарт, каза Атанасова.

Преди около месец имаше случай на пациентка, която беше откарана в друго лечебно заведение в София и беше отказано да бъде приета. По този случай вече са взети мерки, става въпрос за болница "Света Ана". Агенция "Медицински одит" е съставила наказателно постановление. Лекарят, който е отказал прием, е наказан с финансова санкция - 300 лева, съобщи Атанасова.

Почти всички малки лечебни заведения имат задължения, заяви също така министър Атанасова. Над 80% са болниците общинска собственост със задължения над 500 000 лева. Има болници, които се справят много добре, и стоят много стабилно, въпреки че са общински. "Тоест това не е критерий. Критерият е единствено добър или лош е мениджмънтът на лечебното заведение, сключени договори по клинични пътеки, както и наличие на медицински специалисти", каза Десислава Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Ради Тотева

преди 11 години

Ами нали са бяла мафия- един за всички-всички за един- а хората господ да ги пази.От 100до 600лв глоба и са шапка на тояга. На края ще излезе , че починалия в линейката е виновен! Адмирации за Йотов или как му беше там името.Вътрешна проверка това значи оневиняване.Какво има тук да се проверява- пред вратата на болницата е бил реанимиран и е умрял.Защо това не е станало вътре-а вън,на улицата.И в болницата сигурно е щял да умре -тук е въпроса за отказа на лекаря за преглед и помощ колкото може

114

П.С.Т.

преди 11 години

Защо всички служители на болницата да плащат вместо един-докога системата ще е виновна -тук има явно непрофесионално и безотговорно отношение от един чевек-Йотов. Както разбирам той се е опитал да нотопи и други колеги само и само да се измъкне.Освен в недобросъвестност и в лъжа и манипулации трябва да го обвинят.

113

Анонимен

преди 11 години

До бати коко

fallback