Празнуваме Андреевден или Мечкин ден. Снимка: архив, Булфото
fallback

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня.

Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/ зърно".

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

христянин

преди 11 години

Как да разбирам това целомъдрено заглавие на журналиста. Искате да кажете, че ние вярващи православни славяни почитаме Св. Андреа, а вие атеистичния невярващ пра-български народе мечкин ден. Много взехте да ни делите. Нарочно ли го правите или...???

56

Християнин

преди 11 години

Баси глупавите атеисти. Всеки знае, че Бог живее на Юпитер. Прочетох го в една книга, значи няма начин да не е вярно.А чудеса има. Случват се постоянно Моята жена веднъж изака ако, което приличаше на Богородица. И почти не миришеше.

55

андрей

преди 11 години

"Народът" също почита празника на св. Андрей Първозвани! Що за глупаво заглавие, съвсем атеистическо, от някое посткомунистче или от такова семейство!Защо се разделя "народът и "Църквата"` все пак тя е създала този "народ" като български и християнски т.е. европейски! Честито на всички, които носят името Андрей!Да пребъде името им, много здраве, хубаво настроение, благополучие!

fallback