Митрополит Кирил. Снимка: БТА
fallback

На 24 февруари в София ще се състои патриаршеският избирателен събор за избор на нов български патриарх. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник-председател на Светия синод, цитиран от БТА.

Кирил уточни, че решението за датата на събора е било взето на днешното заседание на синода, което е част от зимната сесия.

Oще по темата
Според устава на Българската православна църква избирателният събор трябва да се състои до 4 месеца от кончината на патриарх Максим, т. е. до 6 март. Патриархът почина на 6 ноември на 98-годишна възраст.

Изборът се извършва между трима митрополити, които трябва да получат гласовете на най-малко две трети от членовете на Светия синод на заседание, проведено не по-малко от 7 дни преди насрочения ден на събора.

Кандидатите трябва да отговарят на следните условия: да бъдат епархийски митрополити, да са не по-млади от 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години и да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Krasteva

преди 11 години

tosi maj ne e li navarshil veche 65 godini i ne mu li se iska da si pochiva malko ot mirskata rabota, da si kupi edin Camper i da ide na boji grob na poklonenie naprimer?

64

ku4eto

преди 11 години

на бас че новия патриарх ще е агент на ДС

63

анонимен

преди 11 години

Като му гледам и торбите под очите!!Картината е смешна и жалка.

fallback