Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: БТА-архив

Светият синод призова отделилите се от единството на Българската православна църква да се върнат "в нейното благодатно лоно по приетия каноничен ред".

Призивът на Синода е към „всички, отделили се от единството на Българската православна църква – Българска Патриаршия и по този начин поставили се извън светото Православие“.

Изявлението, по думите на главния секретар на Синода епископ Наум, е "към отцепниците от едно време", визирайки т.нар. алтернативен синод на митрополит Инокентий.

Още по темата
Инокентий, който ръководеше т. нар. алтернативен синод, заяви пред БТА, че ще се завърне в лоното на Българската православна църква. За намерението си за връщане в БПЦ той разговарял с наместник-председателя на Светия синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Синодът заседава днес в пълен състав, след като на заседанието дойде и Пловдивският митрополит Николай. Преди дни той изрази несъгласие с начина, по който Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше избран за наместник председател на Св. Синод след смъртта на патриарх Максим на 6 ноември и обяви, че се оттегля от заседанията за 40 дни, в които ще се отдаде на "молитви и размисли".  Днес Дядо Николай обеща, че ще отговори на всички въпроси след изтичането на 40-дневния траур.

В началото на зимната сесия на Светия синод, започнала на 14 ноември, беше решено крайният срок за организирането на патриаршеския избирателен събор да бъде 6 март 2013 г. - четири месеца след кончината на Негово светейшество патриарх Максим, който почина на 6 ноември на 98 години.

Според Американския и Австралийски митрополит Йосиф новият български патриарх трябва да е анализатор, да анализира и да се вслушва. Преди днешното заседание на Синода митрополит Йосиф говори за българските патриарси  и определи Свети патриарх Евтимий като исихаст, патриарх Кирил като академик, а патриарх Максим като аскет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase