Митрополит Николай. Снимка: архив Булфото

Пловдивски свещеници се обявиха в подкрепа на митрополит Николай с отворено писмо до Светия Синод и медиите.

В него осем представители на духовенството изразяват радостта си, че Бог не е допуснал митрополит Николай да поеме отговорността за Софийската епархия и го е запазил за тях. Същевременно те изказват огорчението си от продължаващите нападки и от упражнявания натиск върху него.

Намеците, че той и други митрополити биха могли да бъдат подложени на църковни наказания за неизвестни техни провинения приемаме като инсинуация и опит за намеса на външни за Църквата кръгове в нейните дела, пишат свещениците.

Още по темата

Те не допускат, че източник на такива идеи могат да са членове на Светия Синод. Не приемаме, че църквата може да се ръководи с унижения, заплахи и диктат, се пише в откритото писмо.

Духовниците определят тези методи, като "присъщи на известни от близкото минало светски репресивни органи на Държавна сигурност, но дълбоко чужди и неприемливи за православния християнски морал", съобщава БТА.

Духовниците заявяват, че следват призива на митрополит Николай за спазването на 40-дневен траур и призовават Светия Синод и медиите да уважат християнският им дълг като се въздържат от въпроси и спорове, оскърбителни за паметта на Патриарх Максим.

Знаем, че след изтичането на 40-дневния срок на молитвен траур, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще се отдаде отново, със сърце и всеотдайност на текущите дела на Светия Синод и ще съдейства за укрепването и за единството на Българската православна църква, завършват в писмото си свещениците.

Раздорът в Светия синод започна след смъртта на Патрирах Максим и избирането на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) и за Софийски митрополит.

Под това решение подписите си сложиха 8 митрополити.На митрополитите Григорий, Игнатий и Николай, които не са се подписали, Светият синод изпрати писма с призив да участват в следващите заседания на синода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase