Митрополит Кирил. Снимка: БТА

Варненският митрополит Кирил призова християните за единство по време на първата си неделна литургия в катедралата "Света Неделя" в София, съобщи Дарик.

Митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) от Светия синод и за Софийски митрополит, докато бъде определен новият патриарх на страната след кончината на дядо Максим. Под това решение подписите си сложиха 8 митрополити.

На митрополитите Григорий, Игнатий и Николай, които не са се подписали, Светият синод изпрати писма с призив да участват в следващите заседания на синода. Според чл. 54 от Устава митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на Синода по причини, които не са признати за уважителни. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание.

Митрополит Кирил не пожела да коментира какво ще бъде наказанието, ако тримата отново не присъстват на заседанията. Той посочи, че очаква да получи отговор от Пловдивския митрополит Николай, който обяви в писмо, че няма да присъства на заседания на Светия синод в следващите 40 дни. По този начин митрополит Николай изрази несъгласието си с избора на наместник-председател на българската църква.

"Когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата ѝ. Не трябва да разкъсваме хитона на църквата. Някои трябва да се съобразят с това нещо, защото не става въпрос за обикновени неща, а за важни събития в живота на БПЦ", отбеляза митрополит Кирил.

"При епископската харитония всеки архиерей е дал клетва на светейшия патриарх и на Светия синод, че той винаги ще откликва на поканите и призива на Светия синод по каквито и да е въпроси, особено за заседания, и даже там архиереят казва, че ако по някаква причина той бъде принуден да не постъпва според призива на църквата, той сам се обрича на низвержение. Това е клетвата на епископа", подчерта митрополит Кирил. Той отбеляза, че служението в църквата трябва да се върши с голямо смирение и послушание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase