Снимка: Dnes.bg

В писмо до Висшия съдебен съвет магистратите от Съюза на съдиите настояват за създаването на специална комисия, която да проверява публичната информация за всеки, който се кандидатира за изборна длъжност в системата след скандала със случая „Марковска”.

„Настояваме да се направи анализ на състоянието на прокуратурата, за да се изготви профил на новия главен прокурор и да се разбере кой ще може да реши най-бързо проблемите в системата”, заяви вече бившият шеф на съюза и настоящ изпълнителен директор Мирослава Тодорова.

Според нея по този начин след като Висшият съдебен съвет предварително се запознава с информацията за всеки кандидат за изборна длъжност, подобни скандали като случая с Венета Марковска ще бъдат избегнати занапред.

Съдиите избраха за нов председател на съюза си съдията от Софийския градски съд Таня Маринова, а досегашният шеф Мирослава Тодорова става изпълнителен директор, след като си е направила самоотвод. 

Още по темата

В същото време Тодорова обжалва дисциплинарното си уволнение от длъжност като съдия в Софийския градски съд заради забавени дела. Уволнението ѝ предизвика скандали и съмнения за натиск на изпълнителната власт, защото Тодорова има конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Новият управителен съвет е от девет души, а не от седем души, тъй като работата им се разраства. За първи път в управителния орган влиза административен съдия.

„Не се борим за 13-та заплата, а настояваме държавата да обезпечи бюджета на съдилищата, за да се запълнят щатните бройки, тъй като така се затруднява работата на правосъдната ни система”, заяви новата шефка на съюза Таня Маринова.

Съдиите искат и промяна в начина на разпределянето на делата, за да няма опити за натиск от страна на политици върху съдебната система.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase