Снимка: Reuters

Етикети „вредно“ на млечните продукти с растителни мазнини биха били парадокс, коментира в ефира на bTV Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите. Това означава, че въпросният продукт не би трябвало да е на пазара, защото става въпрос за храни от първа необходимост, допълни тя.

Коментарът на Славова е свързан с изявленията на министър Мирослав Найденов от вторник (20 ноември). По време на форума „Чиста храна“ той нарече „вредни за здравето“ млечни продукти с растителни мазнини и коментира, че би искал да има поставени предупредителни етикети за тези храни.

Представителите на млекопреработвателната индустрия обаче смятат, че не стряскащи предупреждения, а ясни правила при етикетирането са решението на проблема. Славова коментира, че е световна практика на етикетите на храни с растителни мазнини да не може да бъде слаган надпис „млечен продукт“.

Зад разграничение при етикетирането застават и от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Представителят на организацията Димитър Зоров смята, че посочването на съдържанието на растителни мазнини на етикета е в основата на решението на проблема.

Имитиращият бизнес – с добавянето на растителни мазнини в млечните продукти, е бизнес за няколко милиарда и с голямо лоби – и в ЕС, и в България, обясни той.

Производителите, които влагат чисти продукти страдат от нелоялна конкуренция в случая, допълни още Зоров. Техните продукти са по-скъпи, а фирмите, които влагат примеси си осигуряват големи печалби за сметка на истинския млечен продукт.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase