Маргарита Попова. Снимка: Bulphoto

От помилването трябва да направим видима държавна политика, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването "Всяка неделя” по Нова телевизия.

"Работя с желанието помилването да стане една прозрачна процедура. Ще бъдат помилвани толкова хора, колкото отговарят на изискванията и правилата", каза Попова.

По отношение на случая със съдия Марковска и отказа на президента Росен Плевнелиев да присъства на клетвата й като конституционен съдия тя обясни, че действията на държавния глава не представляват намеса, а даване на знак. "Изключено е да мислим, че по времето на избори президентът може да си позволи да се намеси. Президентът не се намеси, а даде знак, много морален и човешки, и когато дойде ред с присъствието си да почете церемонията по заклеването, той ясно каза защо няма да присъства, когато един от кандидатите дава клетва. Процедурата е дадена в Конституцията, за да се употребява, когато е нужно. Аз подкрепям акта на президента”, категорична бе Попова.

На въпрос какво съсипва съдебната система вицепрезидентът посочи мълчанието, което се дължи на страх и на зависимости.

Според нея кадровите въпроси са много важни, защото личността е много важна. „Винаги съм търсила мястото си като човек да изразя съгласието си или несъгласието си. Сега е много важно да обърнем внимание на лидерството и на личностите. Ако съдебната система продължава да се развива без лидери и водачи, няма да изглеждаме добре”, изтъкна Попова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase