Снимка: Европейска комисия

Народните представители разискваха ще има ли достатъчно дърва за огрев през зимния сезон в деня за парламентарен контрол.  Депутатът от „Коалиция за България“ Димчо Михалевски направи запитване към земеделският министър относно дългосрочната стратегия на правителството за гарантиране на дървата за огрев за населението.

По данни на Михалевски от септември търговете за продажбата на дървесина са спрени. От началото на годината са добити около 2,5 – 3 млн. куб. метра дървесина, като половината от нея е изнесена за Гърция.

Депутатът предупреди, че преди началото на зимата може да се получи недостиг и рязко повишаване на цените.

В дискусията се включи и председателят на парламентарната комисия по земеделието и горите Десислава Танева от ГЕРБ. Тя уточни, че се очаква ръст на добивите от горските стопанства в размер на 14%. За последните три години ръстът е бил между 5 и 10% годишно, уточни тя.

Самият министър Мирослав Найденов обясни, че към края на октомври са реализирани 1,05 млн. куб. метра дърва за огрев за нуждите на населението. Това е ръст от 29% спрямо миналата година. До края на годината държавните горски и ловни стопанства ще предложат още минимум 300 хил. куб. метра дърва за директна продажба на физически лица. Ако има искане от страна на кметовете, това количество може да бъде завишено, гарантира още земеделският министър.

Депутатът Емил Димитров (ГЕРБ) също коментира, че няма получени оплаквания от кметове на населени места, че не могат да осигурят дърва за огрев за хората, вписани в списъците като социално слаби. В момента цената на дървата за огрев в страната варира между 38 и 50 лева, в зависимост от това дали купувачът ги превозва сам или ползва транспорт, предоставен от горското стопанство, допълни той.

Думите на Димитров бяха опровергани от депутата Юнал Тасим (ДПС), според когото кметът на Момчилград е съобщил, че 70% от населението на общината няма дърва за огрев. Заради износа ни към Гърция пък пазарът там е пренаситен, а у нас има дефицит.

В споровете се стигна и до лични нападки – депутатът от ГЕРБ Георги Андонов се обърна към Корнелия Нинова с препоръка да спре да се снима с хората по селата, както „Бриджит Бардо с танцуващите мечки“. Той допълни, че в Гоце Делчев са осигурени евтини дърва на цена от 36 лева за 400 семейства.

В крайна сметка след дискусиите народните представители подкрепиха действията на правителството, свързани с осигуряването на дървата за огрев за населението.

Съгласно действащата нормативна уредба Министерство на земеделието и храните на всеки шест месеца ще изготвя анализ на цените на дървата за огрев и на реализираните директни продажби на физически лица.

Документът ще бъде публикуван на електронната страница на министерството, Министерство на земеделието и храните да гарантира изпълнението на горскостопанските планове, за да се осигури задоволяване на потреблението на дървесина.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase