Мечка се разхлажда в езеро във варненския зоопарк. Снимка: BulFoto - архив

Сигурно е, че ако мечка те гони, ще те хване, бъдете бдителни с тези проблемни животни, предупреждава премиерът Бойко Борисов министрите на редовното правителствено заседание в сряда.

При обсъжданията на промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с която се забранява ловуването на кафява мечка, Борисов заявява, че никога у нас не е имало толкова голяма популация в резултат от забраните за отстрел и това е радостно, става ясно от стенограмата, публикувана в сайта на правителството.

“Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то, като напада крава или овца, ако свари и сам човек, ще го нападне и него”, нарежда премиерът на министрите.

Според промените в закона, приети от правителството, които ще бъдат внесени в Народното събрание, по изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни –  мечки стръвници.

Във връзка с регулиране на популацията за тази година в резултат на мониторинга са били издадени 16 разрешителни. По данни на министъра на окалната среда и водите Нона Караджова до момента е използвано само едно от тях.

Караджова напомня за два-три проблемни случая с мечки през 2010 година в района на Родопите, които са защитен европейски вид и по националното законодателство. Според нея както разяснителните кампании в района, така и раздадените безплатно на селските стопани електропастири, са успешни мерки.

Като резултат имало два или три пъти намаление на нападения срещу стопанства на хора от Смолянския регион. Според Караджова е създадена много добра организация и обезщетения се изплащат повече от десет години. Сега обаче за тях не се чака дълго време, а парите се давали за два-три дни.

Премиерът Бойко Борисов обаче контрира, че няма спасение от мечка.

“Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване”,  обяснява той. Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор, категоричен е той.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изразява надежда, че с добра координация с Министерството на околната среда и водите „тези проблемни животни могат да бъдат изваждани, преди да стане, недай си, Боже, някоя беля”.

Премиерът поръчва на министрите да намерят разумния баланс за сигурността на хората и опазването на природата.

„Много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час”, обяснява министър-председателят пред министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase