Снимка: архив, Булфото
fallback

24-годишна бургазлийка е жената, която загуби бебето си при раждане в домашни условия, съобщи д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Тя е студентка и редовно е посещавала женска консултация.

Жената отрича раждането у дома да е нейно решение, а "просто така се е случило".

Пациентката е била с нередовен менструален цикъл и е трябвало да ражда по-късно.

"Била е съветвана от женската консултация заради това, че менструацията й е нередовна, най-вероятно терминът не е на 17 октомври, а е на 17 ноември, и тя е решила да изчака малко и най-накрая родила вкъщи. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането”, допълни д-р Душепеев.

По неговите думи опасностите от раждането в домашни условия са най-различни. „Няма нищо положително в раждането в домашни условия”, категоричен бе той. Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи още лекарят. 

Трагичното раждане започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Чак към 6 часа са позвънили на тел. 112, след като бебето се родило мъртво. В момента родилката е в тежко емоционално състояние, но няма опасност за живота й.

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обави категорично против раждането в домашни условия.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова пред "Фокус".

Oще по темата
 Според нея узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса.

„В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това”, отбеляза здравният министър.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

tchisan

преди 11 години

До Една майка - Не знам, за какви промити мозъци става въпрос. Лошото е, че хора, като вас, които нямат представа от физиологичните процеси и от здравеопазване, коментирате на една емотивна тема. Аз също съм майка, но съм и здравен работник, имам опит и наблюдения. На световно ниво раждането при домашни условия вече не е нещо, което се дискутира. Всяка бъдеща родилка може да избира при какви условия ще ражда.

141

Една майка

преди 11 години

До Анонимен 51:Ами бъркаме, че твоето дете не е оцеляло, защото има родител темерут!!! после държавата ни била грешна... еми може, ама една държава се съставя от живущите в нея!!! щом те влече да си умираш у вас - нямам против, ама не и да рискуваш живота и здравето на невръстното си дете! като искате да сте толкова натурални, не пийте и хапче за глава, и не се лекувайте никога нито в болница, нито с така наречените от вас "отрови" нагледала съм се на глупости...

140

Една майка

преди 11 години

До tchisan:Не виждам нищо нормално да се ражда в домашни условия... Няма условия - и дано и да не създадат! Явно промитите ви мозъци не осъзнават, че освен, че застрашават живота на детето, застрашават и собственият си живот...

fallback