Митрополит Дометиан Снимка: Булфото
fallback

По устав кандидати за нов български патриарх са всички митрополити, но когото Божието провидение посочи, нека бъде той. Това каза пред журналисти Видинският митрополит Дометиан преди днешното траурно заседание на Светия синод на БПЦ за кончината на патриарх Максим.

Патриарх Максим беше голям родолюбец, защитник на православието и на истината, заяви Видинският митрополит и отбеляза, че за тези 41 години като патриарх – Негово светейшество е преодолял толкова трудности, с много любов, с много мъдрост и топлина.

Oще по темата
Видинският митрополит Дометиан допълни, че на днешното извънредно заседание на Светия синод трябва да бъде определен денят на погребението на патриарх Максим и да бъдат изпратени покани до предстоятелите на повсеместните църкви. 

Запитан какво е безпокояло патриарха през последните години, митрополит Дометиан заяви, че това е нерешеният въпрос за въвеждане на православно обучение в училище.

„Той твърде много ратуваше за това. Годините, които изживя българският народ по време на атеизма оставиха дълбоки следи на безчувственост към вярата и църквата. Всички виждаме плодовете от това”, посочи той.

Според митрополит Дометиан следващият български патриарх трябва да има физически, морални и психически сили за това отговорно дело, да има признание сред обществото и да се радва на доверие сред българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Ло6о

преди 11 години

Изборът на новия патриарх ще бъде огласен с черен дим от комина на синода с димът от изгорените досиета.

23

Анонимен

преди 11 години

кандидати да станат всички ченгета

22

Анонимен

преди 11 години

От владиката до попа всеки пръта ще докопа!

fallback