Десислава Атанасова в Оряхово. Снимка: БТА

Някои от работещите в хотела в Банско, където се натровиха ученици, са дали положителни проби за стафилококова инфекция, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

38 деца от столичното 125 СОУ бяха настанени в болница в Разлог в нощта на втори срещу трети ноември, след като получиха натравяне, докато бяха на “зелено училище“ в зимния курорт.

Още по темата

По думите на Атанасова случаят показва, че трябва да се завиши контролът върху персонала в местата за хранене, особено когато става дума за обслужване за деца.

Вече са направени промени в нормативната уредба по отношение на здравните книжки и микробиологичните изследвания за тази категория работници, посочи Атанасова. Министърът допълни, че до дни промените ще бъдат обнародвани. Според тях работещите в ресторанти и други места за хранене ще подлежат на здравен контрол и изследвания вече на всеки шест месеца.

Атанасова допълни, че Министерството на здравеопазването като орган по контрола на хигиенните изисквания, стандартите и здравните книжки на работещите в местата за развлечения и хранене си е свършило работата. Сега Агенцията по безопасност на храните трябва да провери дали хранителните продукти са в срок на годност и дали има заразени продукти.

Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че ако стане ясно, че децата са се натровили от храна, санкциите ще са жестоки.

Министър Десислава Атанасова откри днес в Оряхово филиал на Многопрофилната болница за активно лечение "Хр. Ботев" във Враца. Филиалът ще има две отделения - детско и вътрешно, в сградата на обявената в несъстоятелност общинска болница в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase