Ислямският фундаментализъм се опитва да пробие в бедните райони на страната, смята Кр. Каракачанов. Снимка: БТА
fallback

Ислямският фундаментализъм се опитва да пробие в бедните райони на страната, където населението се състои предимно от българи мохамедани, както и в ромските гета. Причината е, че по тези места хората са недобре интегрирани в обществото, повечето са безработни и без особена перспектива. Това ги прави податливи на влияние.

Така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отговори пред bTV на въпроса дали наистина у нас може да се говори за радикален ислям. Въпросът бе провокиран от зародилото се социално напрежение около делото в Пазарджик срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на религиозна омраза.

Oще по темата

Според Каракачанов голяма част от хората, които стават имами в България, завършват университети в арабските държави, където уахабизмът е официална доктрина. Те се връщат у нас убедени в тези проповядвания и се опитват да ги предадат на българските мюсюлмани, за които този вид фундаментализъм не е традиционен.

„В годините от 1994 до 1997 г. са първите случаи на изгонени от страната араби. Има справка в ДАНС. След това те си смениха тактиката. Вместо да пращат араби у нас, плащат обучението на българи, но забележете не в Оксфорд или други западни университети, а в частни духовни университети. Учат там по 10 години и тогава се връщат”, обясни тезата си лидерът на ВМРО.

От своя страна Юлиана Методиева от Българския хелзинкски комитет заяви, че българите мюсюлмани у нас принадлежат към така наречената „невидима” култура – те са кротки и с мирни убеждения. Донякъде обаче държавата била виновна за промяната на отношението им – заради насилствените процеси по смяната на имената по време на комунизма.

„Първият ден на процеса в Пазарджик и аз бях шокирана от вида на много от жените пред съда. Поговорих с тях – те обясниха, че с кръв техните баби и дядовци са се отказали от истинските си имена, за да приемат българските”, обясни Методиева и допълни, че по тази причина чувството на солидарност при мохамеданите се е изострило и те се притесняват от нападки срещу религията им.

В края на октомври по време на третото заседание по делото срещу имамите редица националистически формации проведоха свои митинги срещу хора, определени като „радикални мюсюлмани”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 11 години

duma.bg/node/50282 КОЙ ФИНАНСИРА ТЕЗИ СКЪПО-ПРЕСКЪПО СТРУВАЩИ ИЗДАНИЯ??????!!!!

76

манго

преди 11 години

А хай бате хахво стана сомангес камикадзе!

75

бб

преди 11 години

Да живеят турците и Ахмед Доган! Османската империя е жива и *** (визирам северна ***, защото на юг е изт. румелия) е част от нея!!!

fallback