Близките на Деяна Снимка: архив, Булфото
fallback

Близки на пострадали и починали заради лекарски грешки се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Инициатор на протеста е сдружение „Живот за България”. На протеста бяха и близките на 19-годишната родилка Деяна Георгиева, които казаха, че година след смъртта й по случая няма повдигнати обвинения.

Преди година сдружението и пострадалите от лекарски грешки българи организираха поредици от протести заради проблемите в българското здравеопазване.

„Една година по-късно няма нито един наказан лекар, нито една доказана вина, няма нито едно приключено дело, няма посочен виновник за нелепата смърт на майките и бебетата, които загинаха в АГ болниците. Единствените наказания, които са получили болниците за тези грешки, са глоби в размер на 500 лева за отнетия живот на родилката Деяна, без да има нито един виновен лекар за нелепата й смърт.

Нито съдът, нито Лекарският съюз не е спрял или отнел лекарски права на отговорните медицински лица, които до момента продължават да практикуват лекарската професия с риск за живота на настоящите родилки и техните деца“, се казва в отворено писмо на протестиращите. 

Oще по темата
Те настояват да се създаде независима институция за разследване на медицински инциденти с включени експерти и прокурори в нея, искат бърза съдебна и досъдебна процедура при разглеждането на случаи на лекарски грешки и промяна на начина за избор на екип в съответствие с европейските практики. 

Протестиращите настояват още да се създаде гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти и адекватни застраховки професионална отговорност на лекарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

bg

преди 11 години

az se osiguriavam v 4asten fond i sam mnogo dovolen.Lekuvat me nai-dobrite specialisti.V dargavnoto osiguriavane ima dgipita,potrebilski taksi,taloni,4akane za pregled i se 4ustva6 kato par4e la*no.

71

Анонимен

преди 11 години

до 125.как може да се допускат такива коментари на малограмотни и невежи индивиди.

70

malart

преди 11 години

А частни съдебни искове срещу болницата защо не се завеждат? Организацията би могла правно да подпомага пострадалите и да съдят до дупка болниците и лекарите. Между другото това е златна мина в развитите западни страни, а обезщетенията са огромни.

fallback