Заседанията в пазарджик винаги събират хора, които подкрепят имамите. Снимка: БТА

В България липсват експерти, които да разтълкуват посланията на религиозните водачи, заяви народният представител от ДПС  Нигяр Сахлин пред БТА. Изявлението й е по повод делото в Пазарджик срещу 13-те имами, които са обвинени, че са проповядвали радикален ислям.

Пред съда са изправени 13 души, членове на нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями". Тя е клон на едноименната саудитска фондация и е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Тя изрази опасения, че в държавата липсват специалисти в тази област, но се надява съдът да си свърши работата.

Още по темата

Имамите, обвинени в проповядване на религиозна омраза, не са направили нищо нередно, заяви зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед пред bTV.

Той обясни, че не всички от изправените пред съда в Пазарджик по делото за радикалния ислям, са служители на Главното мюфтийство. Това обаче не означавало, че дейността им не се контролира.

Ролята на Главното мюфтийство е да проповядва ислямската религия сред мюсюлманите, така както е посочено в Корана и в традицията на пророка, каза Ведат Ахмед. Най-главната му функция е да изпълнява превантивна роля, като запознава хората в правилно тълкуване на ислямската религия, добави той.

По негови думи главното мюфтийство е подало няколко жалби за нерегламентирана религиозна дейност през последните 7-8 години. Последната е от преди четири месеца, съобщи Ахмед

От своя страна лидерът на ВМРО обясни, че в България се проповядва радикален ислям от около 20 години. По негови думи пред 1992 година службите са екстрадирали първите първите проповедници, които са били чужденци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase