Жертвите вече не са личности, а просто силуети. Снимка: архив Reuters
fallback

Никога не може да ми се случи. Не, не, това просто няма как да стане. Невъзможно.

Все реплики, които чуваме, когато стане дума за трафик на хора и въвличане в проституция.

Тези престъпления обаче генерират стотици милиони печалба всяка година. Тази престъпна дейност не изисква голям начален “капитал“ както при търговията с оръжие или наркотици, а доказването й е значително по-трудно.

През последните години насилственото въвличане на хора в трафик отстъпва пред психологическите подходи – манипулация, изнудване и дори любов, които не остават “видими“ следи.

Трафикантите се превръщат във все по-добри психолози, на които изобщо не им се налага да използват насилие. Те усещат всяко слабо място на жертвата си и знаят как да я докарат до пълна емоционална зависимост.

Нерядко в схемата за трафик са замесени семействата на жертвите. Има цели ромски фамилии, които се издържат по този начин.

Oще по темата

Не са малко обаче и случаите, при които братовчеди или други роднини, завърнали се от "щастливия си живот" в чужбина, успяват да убедят свои близки да пуснат децата си с тях на работа "навън".

Един от най-ефикасните методи, с които трафикантите успяват да оплетат жертвите си, обаче е емоционалната зависимост или  т.нар. “lover boy”. В този случай те използват желанието за близост и необходимостта им да бъдат обичани. Схемата работи най-добре при момичета от проблемни семейства, които през целия си живот са страдали от липса на внимание.

Трафикантите най-често се появяват “като по поръчка“. Момичето е в тежка емоционална ситуация и изведнъж пред нея застава принцът. Той е чаровен, мил, внимателен и й дава всичко, което е нямала цял живот – близост, емоционална връзка и чувство за сигурност. Няколко месеца всичко върви като “по вода“. В разговорите често се прокрадват думи като “брак“, “годеж“, “семейство“ и “дом“ - все неща, за които жертвата мечтае.

Оттук нататък сценарият зависи от ситуацията.

Понякога “любимият“ остава без работа и трябва да замине, за да работи в чужбина. Предлага на вече влюбеното момиче да тръгне с него. Той не се свени да “сваля звезди“ и да сипе обещания за бъдещето им съвместно съжителство. Пред момичето е изрисувана цялата прекрасна картина на общото им бъдеще: ще заминат в чужбина, ще поработят една-две години, ще се върнат, ще си купят жилище и ще създадат деца.

Жертвата вече е оплетена в мрежата от лъжи. Тръгва сляпо с него, без да знае, че всъщност ще бъде продадена в робство. Защото не случайно трафикът на хора се определя като съвременно робство.

Друг път двамата просто отиват на “романтична екскурзия“, която обаче се проточва с години и се превръща в кошмар.

Жертвите не започват веднага да проституират. Първо трябва да бъдат пречупени окончателно.
Момичетата вече се чувстват предадени, защото единственият човек, който някога се е интересувал от тях, също се оказва лъжец.

Жертвите най-често биват затворени в къщи, където престояват около един месец. Там те са системно пребивани, изнасилвани, унижавани, а при най-малкото неподчинение – жестоко наказвани. Бръснене на глави, бой пред всички други обитателки на “затвора“, горене с цигара по кожата, заплахи за живота на всичките им роднини – това са само част от методите, които използват трафикантите.

Месец в този ад и момичетата вече са изгубени – в преносен и буквален смисъл. Нямат контакт с никого, а психиката им е тотално пречупена.

Време е да “поработят“. Вариантите са няколко – или остават на паркинги и пътища, за да проституират, или отиват в публични домове.

Момичетата са под постоянен контрол, за да не се опитат да избягат.

Ако са на открито, близо до тях винаги има наблюдателна кола. Те имат пари само за цигари и кафе – идеално пресметнати, нито стотинка повече. Винаги имат мобилен телефон, но той е с предплатена карта, в която има импулси само за “клип“. Копчето за затваряне не работи, защото докато жертвата обслужва клиент, най-често линията остава открита – за да не сподели с него, че е жертва на трафик.

Всяко момиче има право да остане с клиент по точно определено време – в зависимост от услугата, която предлага. Всяко забавяне или неспазване на правилата носи жестоки наказания.

Някои успяват да избягат, други – не. Трети губят себе си и самите те започват да търсят жертви. Някои от момичетата успяват да се върнат към нормалния живот. Други са с тежко увредена психика и никога не заживяват отново.

Следващите седмици ще ви представим историите на няколко момичета, които са успели да се измъкнат. Ще ви покажем и колко трудно е възстановяването след подобна травма. И колко е лесно да бъдат въвлечени отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

valya.doncheva.5

преди 11 години

До Реалистът 9Каквото и мнение да имаш за жените - не го споделям! - законът не допуска съдействие на проституцията под каквато и да било форма. Дори ако е ненасилствено, дори ако е безкористно, подпомагането на проституция е престъпление. Това означава, че даже някоя жена с голямо желание да иска да проституира - твоята теза - даже с големи молби да е склонила някой да й сводничи, дори той да не е извлякъл облага, по закон е извършил престъпление. На Запад съдът действа и присъдите са яки.

24

Анонимен

преди 11 години

Така е защото няма трафикант осъден на смърт нито такъв изгорен жив или пребит с камъни! Ако се линчуват няма да има смелчаци да стават трафиканти!

23

0

преди 11 години

важното е заплатите на ченгетата да се вдигат.

fallback