Снимка: Reuters

Ева е младо момиче. Има работа и приятел. Щастлива е. Ева може би е момичето, което ви сервира в кафенето, момичето, което ви обслужва в магазина, или дамата, която ви подава сутрешния вестник на репа.

Ева не е истинското й име. И тя е била жертва на трафик на хора. Младата жена идва от проблемно семейство и е най-голямото дете от четири. Баща й има проблеми с алкохола и често бие майка й. Един ден майката просто си тръгва и оставя цялото си семейство.

Така Ева става майката в къщата и започва да се грижи за останалите деца. Не успява да завърши гимназия, защото трябва да започне работа.

На 18 години не издържа на тормоза от баща си и напуска семейството. Късметът обаче отново й изневерява и тя заживява с човек, подобен на този,от когото е избягала. Решава, че е време да се измъкне от ужасната ситуация и бяга към съседен град, в който живее нейна позната.

Докато чака на автогарата, пред нея спира красива кола с добре облечен мъж в нея. В началото господинът я моли само да го упъти. Двамата започва да разговарят и тя му разказва всичките си проблеми.

Той е мил, състрадателен и успява да я убеди да тръгне с него, защото той може да й помогне. Казва й, че трябва да иде при негова позната, да си изключи телефона, защото приятелят й ще се опита да я намери.

Ева повярва на милия мъж. Качва се в колата му и потеглят. Само няколко часа по-късно се оказва, че човекът няма позната, при която да я води. И Ева се оказва в дома му, където той живее с жена си и още няколко момичета като нея.

Момичето прекарва там около месец и е системно пребивано и насилвано. След това започва да проституира – първо у нас, после в чужбина. Успява да избяга с помощта на клиент, но преди да се добере до властите, е хваната и зверски пребита за назидание.

Ева обаче не се отказва и успява да избяга отново. Отива в полицията и поисква закрила. Пуска жалба и дори има голямата смелост да се изправи да свидетелства срещу насилниците си.
Повечето жертви предпочитат да застанат зад параван по време на процеса. Но Ева решава, че няма от какво да се крие и може да погледне насилника в очите.

Историята на Ева е истинска, но не е единичен случай. Хиляди жени всяка година стават жертва на трафик на хора.

Само за първото шестмесечие на годината са образувани 337 досъдебни производства за трафик на хора, 296 от тях са за трафик на жени, 281 от случаите са с цел сексуална експлоатация. Реалната цифра на жертвите е неизвестна, защото никой не може да каже колко момичета са в плен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase