Снимка: БТА

През следващата седмица ще бъде нормализиран процесът с доставките на лекарства за онкологични заболявания, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

По думите на Атанасова от април са били преустановени доставките на лекарства за онкологични заболявания от австрийска компания поради проблеми със завод в централноевропейската държава.

Спирането на доставките бе не само за България, а за почти цяла Европа, и дори се наложи да направим конферентна връзка заедно с другите държави и с ЕК за този проблем, посочи тя.

Проведени разговори с бъларска фирма, която е представител на австрийската компания, и започват доставки на тези медикаменти, които липсват. В рамките на следващата седмица вече ще бъде нормализиран процесът, каза министърът на здравеопазването.

През април изпратихме на всички директори на лечебни заведения указания как да действат в тези ситуации, да поискат от Изпълнителната агенция по лекарства да им разреши внос на забранени за употреба в България лекарствени продукти, така че  да няма хората проблеми с достъпа до медикаменти, припомни тя.

На въпрос дали ще има увеличение на заплатите в сектора здравеопазване Атанасова подчерта, че за следващата година ще има увеличения в бюджета в няколко сектора. "Нека с точна цифра да не се ангажираме. В момента все още тече анализът", добави тя..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase