Снимка: Bulphoto

Одитът на Сметната палата за цените на лекарствата през периода 2008-2011 г. е констатирал увеличение на цените на някои лекарства с между 300 и 400 процента, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Въпреки че все още не се е запознала с подробности от доклада, Атанасова посочи, че това поскъпване е настъпило след прехвърлянето на плащането на лекарствата от министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса.

По думите на здравния министър в доклада се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, което е довело до повишаване на цените на лекарствата.

Одиторите са направили някои препоръки до Министерския съвет, до Министерство на здравеопазването и до НЗОК. В момента тече двуседмичният срок, в който министър Атанасова може да направи възражения върху доклада, или да го приеме.

Докладът ще бъде връчен на 12 души - всички министри на здравеопазването и управители на НЗОК в периода 2008-2011 година.

Припомняме, че преди дни за пореден път парламентът удължи работата на временната анкетна комисия, която проучва причините, довели до повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани с публични средства.

Комисията беше формирана през март по настояване на Коалиция за България и ДПС по повод на нереално високите цени на някои медикаменти, продавани в България по-скъпо, отколкото в съседни страни.

Експерти от анкетната комисия посочват, че причина за високите цени на лекарствата са липсата на промени в подзаконовата нормативна уредба. Очаква се тя да работи поне до 15 октомври.

Междувременно продължават да текат служебните проверки, извършвани от комисията по цени и реимбурсиране към здравното министерство. По последни данни към август приблизително 400 лекарства вече са с по-ниски цени в аптечната мрежа заради проверките на ведомството, които се извършват на база сравнение на цените на лекарствата у нас с тези в референтните за България държави.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase