Снимка: архив, Булфото

Образуването на наказателно производство срещу Мишо Шамара заради нещо толкова безвкусно е пресилено. Това коментира главният прокурор Борис Велчев по повод  образувано дело срещу рапъра Мишо Шамара, а колегата му Серафим Мартинов-Сарафа, които бяха разпитвани   заради общата им песен "Бяло, зелено и червено". 

Стана ясно, че досъдебното производство е по чл. 108 от Наказателния кодекс, което предвижа глоба до 3 хиляди лева или лишаване от свобода до 2 години, за всеки, който опетни герба, националното знаме или химна. 

Още по темата
Борис Велчев каза, че делото му се е сторило необичайно и за това се е срещнал с наблюдаващия прокурор. Той му обяснил мотивите си, които според Велчев са неоснователни и за това е разпоредил апелативната прокуратура да упражни служебен контрол върху делото.

„Подобно нещо, за да оправдае използването на наказателна репресия, трябва да има висока степен на обществена опасност. В подобни безвкусни неща, чак такава обществена опасност поне аз не съзирам“, коментира главният прокурор.

Той потвърди, че сигналът в прокуратурата е постъпил от СЕМ.

Вчера рап римите на Мишо Шамар и Сарафа предизвикаха политически скандал в парламента. БСП обвини ГЕРБ в репресии, управляващите категорично отрекоха да имат нещо общо със случая, а премиерът Бойко Борисов пък заяви, че не слуша и не познава Сарафа, но се зарадва, че БСП си избрала химн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase