Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

В България има 45 мултимилионери, показва доклад на Wealth-X. Проучването класира 45 държави в Европа, като страната ни е на едно от последните места по богаташи.

Зад нас остават само Естония, Македония, Черна гора, Андора и Малта.

Въпросните мултимилионери у нас притежават общо 5 милиарда долара. От класацията обаче става ясно, че и те са обеднели в годините на кризата. Имуществото на тези 45 души се е стопило с един милиард долара спрямо 2011 година.

Положението ни спрямо съседите също не е особено завидно. В Гърция има 455 мултимилионери, като състоянието им възлиза на 50 милиарда долара. В Румъния бройката на супербогаташите също не е никак малка – 125 души, които си разделят 14 милиарда долара.

Сърбите пък могат да се похвалят с 90 мултимилионери, които заедно имат 11 милиарда долара.

От съседите ни с най-добри позиции може да похвали Турция – южната ни съседка се нарежда на 11-о място, плътно след Русия и Швеция. В Турция има 830 супербоготаши, които заедно притежават 95 милиарда долара.

На първото място в класацията застава Германия – 15 770 богаташи притежават 2,05 трилиона долара.

Веднага след Берлин се нарежда Великобритания, където мултимилионерите са 10 515 и притежават общо 1,3 трилиона долара.

На третото място се нарежда Швейцария, която обаче доста изостава. Страната може да се похвали едва с 5595 мултимилионера, които имат 655 милиарда долара общо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase