Протест в Индия. Снимка: архив, Reuters
fallback

Главното мюфтийство в България заклеймява филма "Невинността на мюсюлманите", обиждащ всички мюсюлмани по света, и го определя като силно провокативен, непрофесионално заснет и лишен от каквато и да била художествена стойност. Това се посочва в позиция на мюфтийството, изпратена до медиите.

От изповеданието припомнят, че Пророкът на исляма Мохамед е изключително ценен, уважаван и обичан от мюсюлманите, поради което определят "меко казано като проява на лош вкус и невежество изобразяването му по този скандален и неприемлив начин".

Oще по темата

"Не толерираме по никакъв начин насилието над невинни граждани. Разграничаваме се от реакцията на нашите братя и смятаме, че техният подход е своеобразно отстъпление от миролюбивия дух на исляма", се казва в позицията.

В нея се посочва, че постулатите на ислямската религия повеляват обезпечаване на сигурност и имунитет на посланиците на чуждите страни.

От името на българските мюсюлмани Главното мюфтийство споделя скръбта и болката на близките на загиналите и поднася съболезнования на целия американски народ.

Публикуваните карикатури в списанието "Шарли ебдо" оскверняват светините на мюсюлманите не само във Франция, а в цял свят, се отбелязва още в позицията. В нея се допълва, че карикатурите са провокация и целят насаждане на омраза и напрежение между отделни прослойки в обществото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 11 години

Ами как така ще се осмиват тия дето призовават да се режат главите на нежелаещите да приемат исляма? Това демократично ли е? Я да питаме салафистите какво е демократично? И изобщо това Главно муфтийство на чий народ е главно такова, някой запитва ли се ?

17

абдалах

преди 11 години

Главното мюфтийство да заклейми радикалистите които се опитват да създават изкуствено напрежение между българи мюсолмани и българи християни.Ислямат в своята същност е миролюбива религия ,но някои четат корана както дяволът евангелие.Всеки който проповядва насилие позовавйки се на религиозни постулати е престъпник който трябва да бъде осъден и от светски и от реигиозен съд.

16

лъч

преди 11 години

Добре де, филмът е непрофесионално заснет и лишен от художествена стойност. Излиза че, ако беше двучасова мегапродукция, с всичките качества на добро кино, никой нямаше да се обиди. Защо, нищо не казват за съдържанието? Там имаше едни сцени на насилие... Такива моят народ е преживял в миналото, а сега се случват и в ислямския свят, и между правоверни. Според мен филмът е шарж, карикатура - това е художествен похват в изобразителните изкуства. И обръща внимание на хората, какво безумие се получава, когато политиката и алчността изместят духовността и добротата. Независимо дали се вършат в името на Мохамед, на Христос или в името на науката, безумията са зло, грях и някога, по някакъв начин се връщат върху този, който ги върши.В този смисъл, филмът не осмива Мохамед, а тези които злоупотребяват с философията му. И не разбирам вярващите последователи, с какво точно не са съгласни и какво ги обижда художественият похват или идеята! Но! Чест прави на мюфтийство в България, че изразяват съболезнования, че не толерира насилието и се разграничават от него! Моите уважения за това!

fallback