Провокативни плакати срещу радикалния ислям се появиха в метрото в Ню Йорк. Снимка: архив, Reuters

Провокативни плакати, сравняващи мюсюлманските радикали с диваци, се появиха в метрото на Ню Йорк, предизвиквайки веднага критики от някои от пътниците, предаде Ройтерс.

Плакатите, на които се чете "Във всяка война между цивилизования човек и дивака подкрепете цивилизования човек. Подкрепете Израел. Осуетете джихада", са разлепени на 10 станции в метрото в района на Манхатън. Това стана, след като управата на метрополитена загуби дело в съда срещу спонсора на материалите, произраелската група Инициатива в защита на американската свобода. През юли федерален съдия, позовавайки се на Първата поправка към конституцията на САЩ, защитаваща свободата на словото, постанови, че плакатите може да бъдат разлепени.

Ръководителката на организацията и известна блогърка Памела Гелър заяви, че не се вълнува дали те може да разпалят протести и насилие, каквито предизвика филмът "Невинността на мюсюлманите". Те ще останат в метрото един месец.

Инициатива в защита на американската свобода се прочу, след като се противопостави на строежа на мюсюлмански център близо до мястото, където се издигаха взривените при атентатите на 11 септември 2001 г. кули близнаци на Световния търговски център, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase