Протест в Индия. Снимка: архив, Reuters

Главното мюфтийство в България заклеймява филма "Невинността на мюсюлманите", обиждащ всички мюсюлмани по света, и го определя като силно провокативен, непрофесионално заснет и лишен от каквато и да била художествена стойност. Това се посочва в позиция на мюфтийството, изпратена до медиите.

От изповеданието припомнят, че Пророкът на исляма Мохамед е изключително ценен, уважаван и обичан от мюсюлманите, поради което определят "меко казано като проява на лош вкус и невежество изобразяването му по този скандален и неприемлив начин".

Още по темата

"Не толерираме по никакъв начин насилието над невинни граждани. Разграничаваме се от реакцията на нашите братя и смятаме, че техният подход е своеобразно отстъпление от миролюбивия дух на исляма", се казва в позицията.

В нея се посочва, че постулатите на ислямската религия повеляват обезпечаване на сигурност и имунитет на посланиците на чуждите страни.

От името на българските мюсюлмани Главното мюфтийство споделя скръбта и болката на близките на загиналите и поднася съболезнования на целия американски народ.

Публикуваните карикатури в списанието "Шарли ебдо" оскверняват светините на мюсюлманите не само във Франция, а в цял свят, се отбелязва още в позицията. В нея се допълва, че карикатурите са провокация и целят насаждане на омраза и напрежение между отделни прослойки в обществото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase